Sant Andreu de la Barca posa les bases per adaptar-se al canvi climàtic

13/02/2018 - 21:37

La ciutat s'ha afegit al Pacte d'alcaldes i alcaldesses pel clima i l'energia.

L'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca s'ha afegit al Pacte d'alcaldes i alcaldesses pel clima i l'energia amb la finalitat de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle amb actuacions d'eficiència energètica i relacionades amb les fonts d'energia renovables. Aquesta és una iniciativa de la Unió Europea, que compta amb la Diputació de Barcelona com a coordinador territorial, que planteja mecanismes de participació ciutadana en la lluita contra l'escalfament de la terra.

L'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha destacat que "l'objectiu ja no és la lluita contra el canvi climàtic, perquè s'ha demostrat que és una realitat, sinó que hem de treballar per minimitzar el seu impacte i adaptar-nos a ell". El pacte d'alcaldes manté que el desafiament de la crisi climàtica només es pot abordar amb un plantejament global, integrat, a llarg termini i, sobretot, basat en la participació de la ciutadania.

És per això que s'ha considerat que les ciutats han de liderar l'aplicació de polítiques energètiques sostenibles i cal donar suport als seus esforços. Amb l'adhesió a aquest pacte, l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca es compromet a la descarbonització del territori i contribuir a mantenir l'escalfament global per sota dels 2 graus. Un altre dels objectius és fer territoris més resilients, es a dir, que siguin capaços d'adaptar-se a la nova realitat.

La tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, Rosa Maria Asencio, ha explicat que "el canvi climàtic ha introduït moltes variacions al nostre dia a dia, per exemple ara tenim pluges torrencials en comptes de pluges distribuïdes al llarg de l'any".

La construcció de basses de laminació que puguin reduir el risc d'avingudes d'aigües o inundacions en cas de pluges torrencials seria una de les alternatives proposades com a mesura minimitzadora dels efectes del canvi climàtic.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
En el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus
Article

La Diputació de Barcelona presenta una nova infografia especialment dirigida als ens locals signants del Pacte d'Alcaldes que exposa, pas a pas, els tres pilars bàsics que cal assumir en relació als compromisos signats. També inclou els recursos de suport i eines per a aconseguir-ho que ofereix la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

Entrevista

Cornellà de Llobregat ha estat reconeguda amb el European Green Leaf 2019, un premi atorgat per  la Comissió Europea a ciutats entre 20.000 i 100.000 habitants. El premi reconeix el compromís de Cornellà en transformar-se en una ciutat realment sostenible dins d'una àrea metropolitana d'alta densitat, i que podria ser un model per a altres àrees urbanes compactes. El jurat s'ha mostrat particularment impressionat per les mesures de pacificació del trànsit i per la promoció de modes de transport sostenibles. Hem volgut parlar amb Emília Briones Matamales, Regidora Delegada de l'àrea d'Innovació Urbana per conèixer millor el projecte que ha impressionat Europa.

Butlletí