Sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic: el projecte LIFE AgroForAdapt arriba a Sant Climent de Llobregat

13/09/2023 - 12:00

Actualment, es troba en procés d’implantació a la finca de Can Colomer un projecte per a estudiar la resistència climàtica amb sistemes agroforestals.

Ja es treballa a la finca de Can Colomer al nostre terme municipal en la implantació del projecte LIFE AgroForAdapt, una iniciativa per a l’adaptació al canvi climàtic d’espais agrícoles i forestals mediterranis que es desenvolupa amb el finançament de la Unió Europea i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Climent de Llobregat. En concret, el projecte busca demostrar que els sistemes agroforestals poden ser una eina eficient davant la crisi climàtica.

Els sistemes agroforestals consisteixen a combinar vegetació llenyosa amb sistemes ramaders (silvopastorals) o agrícoles (silvoarables). En el primer tipus, s’introdueixen animals que s’alimenten del sotabosc i, alhora, el netegen. En la segona, es planten arbres i arbustos al voltant dels cultius o intercaladament, de manera dispersa o en forma de fileres o illes. La barreja d’hàbitats genera diferents ecosistemes que augmenten la biodiversitat, la productivitat i la capacitat de resistència o adaptació dels boscos davant dels impactes directes i indirectes del canvi climàtic. Per tant, es tracta de sistemes més resistents que els tradicionals

El cas de Can Colomer

En el cas de la finca situada al nostre municipi es treballa implementar-hi el sistema silvopastoral combinat amb la devesa. Amb la cartografia i la recollida d’informació prèvia fetes, aquest any 2023 començaran els primers treballs forestals i s’hi incorporaran els animals de pastura que ajudaran amb la neteja del sotabosc. Posteriorment, es realitza el corresponent seguiment per a establir quina és l’evolució del territori i com afecten la seva resiliència i adaptabilitat davant dels impactes directes i indirectes del canvi climàtic.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Notícia

Prop de 700 estudiants d’entre 6è de primària i 2n d’ESO de les escoles i instituts de Viladecans han sortit al carrer per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans de la ciutat, amb l’objectiu de quantificar el carboni emmagatzemat en aquests.

Butlletí