Una comunitat digital contra el transvassament de l'Ebre

09/10/2002 - 00:00
En Manel Zaera és un informàtic ampostí establert a Barcelona. Cada matí desafia el despertador per aixecar-se al voltant de les 06:00 hores. La seva primera tasca, abans d'anar a treballar, consisteix en repassar tots els diaris i enviar-ne els titulars més destacats a la resta de membres d'Ebrencs.com. És el creador i l'ànima d'aquesta comunitat digital on la febre antitrasvassament hi ha trobat un dels seus fòrums de debat més intensos. Va néixer com una llista de correu i fa poc més d'un any va avivar-se encara més amb la creació del portal d'Internet paral.lel. [Entrevista extreta de La Malla.]
D'on va sortir la idea de muntar Ebrencs?

Amb uns amics de l'Autònoma ens comunicàvem a través d'una llista de correu. Llavors, a les Terres de l'Ebre va començar el problema del trasvassament i el primer que vaig fer va ser mirar què hi havia a Internet per informar-me, potser perquè estic a Barcelona i no tinc fil directe. Com que la premsa general no em permetia estar totalment al dia, vaig pensar de crear una llista i la vaig oferir als de la Plataforma per a la Defensa de l'Ebre. Ho van penjar al seu web i, a partir d'aquí, va anar corrent la veu.

Quina és la implicació de la Plataforma amb Ebrencs.com?

La llista havia de servir per la comunicació via Internet de la Plataforma, per poder tenir tots informació de primera mà. Forma part del web de la Plataforma però no hem parlat de si hi pertany o no hi pertany, no ho hem acabat de definir. En canvi, la funció de la llista si que està bastant clara, posar en contacte gent de les Terres de l'Ebre. Gràcies a la llista ens informem mútuament, discutim i ens organitzem.

I arran de la llista va néixer el web...

Era inquietud d'informàtic. Estava treballant en temes d'Internet i vaig decidir provar-ho. Quan vaig registrar el domini, el web de la Plataforma estava força parat. Com que necessitava notícies i no era allà, m'era molt més fàcil buscar-les als diaris amb edició digital. Això era el més viable, perquè si vols informació de primera mà t'has de posar en contacte amb molta gent i jo no sóc periodista. El web va començar amb la publicació dels titulars del dia. Les mancances informatives se solucionen amb la llista, perquè ara hi participa molta més gent i les notícies volen.

Quins criteris segueixes per fer la selecció de titulars?

Al principi era tot sobre el trasvassament, que és el prioritari, però cada cop hi poso més coses sobre altres temes, els titulars locals més destacats que veig als diaris de Tarragona. En general, els grans mitjans no fan gaire cas a les Terres de l'Ebre, tant els catalans com els espanyols. Dels diaris generalistes recullo tot el que surt sobre les nostres comarques, perquè hi ha tan poca cosa que no cal ni triar. També agafo coses dels diaris d'Aragó, ja que també són de la conca, i temes relacionats amb el trasvassament de La Verdad de Múrcia i del Levante i Las Provincias valencians.

Has notat diferències en com tracten el trasvassament els diferents diaris?

El que no m'agrada és que la premsa sigui tan descaradament parcial. Vas a La Verdad o a Las Provincias i sempre es queden amb mitges veritats i amb arguments demagògics. Aquest estiu em va cridar l'atenció una notícia sobre el tema de regadius. Era un text d'agència, exactament igual a El Heraldo de Aragón i a La Verdad, però aquests afegien una conclusió posant en dubte les dades i dient que era només una opinió dels antitrasvassament. A més, tenen dos o tres articulistes d'opinió molt destralers. El Levante, en canvi, almenys et dóna les dues cares, la del Govern i la de l'oposició, parla de les obres del trasvassament i de les possibles conseqüències.

Què serà Ebrencs.com el dia que es faci o que no es faci el trasvassament?

Ja comença a ser-ho. És un grup de gent d'un mateix lloc que es comunica a través d'una llista de correu i que compta amb un web que fa de suport. Fa poc vaig anar a una xerrada sobre societat de la informació i vaig veure experiències semblants, com ara Sentmenat.com, que aplega una comunitat virtual de veïns. El cas d'Ebrencs, però, no es limita a un municipi sinó a quatre comarques. La idea és que s'estengui per tota la conca i, a poder ser, que el web es converteixi en un portal de les Terres de l'Ebre. Això sí, sempre sense ànim de lucre. Si has començat per amor a l'art i has aconseguit gent que et recolza i que t'ajuda a fer gran el web, no seria just.

Porta feina moderar una llista tan concorreguda?

No faig massa de moderador, només m'hi poso quan algú falta al respecte o fa un comentari fora de to... Però en general cadascú fa el que vol. A més, no m'agrada. Si fas una llista molt moderada, la gent es trobarà incòmoda, privada d'expressar el que vulgui. I quan faltes al respecte qualsevol t'ho pot dir, no només el moderador. El que sí que faig és resoldre els problemes tècnics, si algú no se sap subscriure, administrar la llista, donar de baixa...

Funcionen altres xarxes ciutadanes a les Terres de l'Ebre?

A Amposta hi ha una altra llista des de fa nou anys, però ha començat a tirar gràcies al tema del trasvassament. Encara es mou poc i el web està poc actualitzat.

També teniu webs rivals, com LaGallina.org.

Aquesta gent no se sap ben bé qui són. Fa uns mesos vam consultar de qui era el domini de LaGallina.org i vam veure que l'havia pagat un exregidor de CiU de L'Ampolla, proper al delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. És sospitós veure el seu nom associat a un web que genera tants continguts antitrasvassament, anti-Socialistes, anti tot el que és anti-Convergència. No és que sigui un web rival nostre, sinó que em sembla una forma molt baixa de lluitar contra una cosa que es fa de forma desinteressada. Estan jugant amb la voluntat de molta gent que ha demostrat de sobres la seva posició.

I el cas de Gentdelebre.com?

Gentdelebre va sortir just quan LaGallina va deixar d'actualitzar-se i va canviar les dades del domini, que ara pertany a un personatge de ficció que surt al web, Charle Le Botone. Just en aquell moment, l'antic amo de LaGallina va anunciar que li havien arribat missatges amenaçant-lo. A Gentdelebre fan el mateix que a LaGallina, carreguen contra la Plataforma però són una mica més educats. A més, a part del web tenen un butlletí que reparteixen bústia a bústia, amb un paper de qualitat. Segons ells, són una associació sense ànim de lucre de Tortosa.

Com s'han donat a conèixer aquests webs?

LaGallina, gràcies a la seva polèmica. Va ser quan van aparèixer les pintades contra el delegat de la Generalitat, Francesc Sancho, dient que havia sigut el gallina de L'Ampolla. Després va aparèixer el web i va córrer la veu. Com que es posaven amb tothom els van dedicar un article a La Veu de l'Ebre i al Diari de Tarragona. Això va fer que la gent hi entrés. A més, durant una temporada van tenir una pàgina sencera al setmanari Més Ebre, amb una reproducció del que hi havia al web. Jo crec que val la pena entrar-hi i veure què diuen. I participar-hi.

El trasvassament sembla que el teniu coll avall...

Si ho veus des de Barcelona, sembla evident que tira endavant. Però des de les Terres de l'Ebre no està tan clar. L'opinió pública té molta força. A més, ara vénen les eleccions i tots confiem que suposin algun canvi, a tots els nivells. Ja veurem si serà bo o no. També confiem en la imparcialitat i el rigor de la Unió Europea, que ha de finançar les obres.

Han vinculat l'inici del trasvassament a la promesa de regadius per a la mateixa comarca, a través del canal Xerta-Sénia. Existeix el perill d'un enfrontament entre els mateixos ebrencs?

Potser hem pecat de criticar-ho poc per por de dividir la gent, però la qüestió és que se'ns han avançat. Des del PP no amaguen que aquest canal serà la presa d'aigua per portar-la cap a baix. És trist, perquè si aconsegueixen fer això ja ho tenen. De totes maneres, és difícil que hi hagi grans enfrontaments entre la gent de la comarca, perquè això del Xerta-Sénia costarà molts de diners, i no està clar que un pagès dels que treballen ara a la zona es pugui pagar una concessió de cabal. Potser hi haurà subvencions, però de moment el que triomfa és l'especulació. Estan arribant moltes empreses del País Valencià que compren terres de secà i les transformen en regadius. Arranquen les oliveres i planten tarongers on sigui, com per exemple a Montsià. Estem criticant Múrcia i el Llevant i aquí estem fent el mateix.

Imaginem que el trasvassament no es fa. A la Conca van escapar-se dels abocadors i deu anys després els han projectat el de L'Espluga.

D'aquí deu anys ja veurem com baixarà l'Ebre, perquè si ara ja hi ha tan poc cabal... Fins i tot està baix a Saragossa. Jo no entenc com es pot trasvassar aigua d'un riu que no en té. Els biòlegs expliquen que cal més cabal al riu perquè l'aigua es renovi i sigui més bona per la fauna, per evitar la salinitat...

Al fòrum d'Ebrencs.com també es tracten temes generals, com la il·legalització de Batasuna...

Està bé parlar d'altres coses que no tinguin a veure amb el trasvassament. Ens afecten a tots, encara que no siguin exclusius de les Terres de l'Ebre. La llista no ha de servir per explicar-nos que bé que estem tots i que bonic que és tot. M'agrada que surtin idees i que si algú té ganes de pensar, que hi pensi i doni la seva opinió. La llista serveix per dialogar, per crear polèmica.

Aquesta setmana la revista El Triangle realitza una entrevista a Narcís Prat, catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona. Parla dels rius, de la construcció en zones inundables, del riu Ebre i del Roïne, de la cimera de Johannesburg i de la Llei Catalana d'Universitats.

Relacionats

Butlletí