Viure a prop d'espais verds urbans disminueix el risc de càncer de mama

Per contra, la proximitat a zones agrícoles es relaciona amb més risc de patir aquest càncer

Font: ISGlobal

29/08/2018 - 11:57

Cada vegada hi ha més estudis que relacionen el contacte amb els espais verds amb beneficis per a la salut. Ara, un nou estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha analitzat per primera vegada la seva relació amb el càncer de mama. Més de 3.600 dones a Espanya han participat en aquesta recerca que conclou que les dones que viuen a prop d'espais verds urbans, com parcs i jardins, tenen menys risc de patir càncer de mama. Per contra l’estudi admet una associació entre el càncer de mama i els espais agrícoles, estudis previs suggereixen que aquest vincle es deu a l'ús dels pesticides a l'agricultura.

Els espais verds s'han associat amb millores a la salut, com un millor estat de salut general i mental, i més esperança de vida. Recentment, s'ha relacionat amb un deteriorament cognitiu més lent en persones grans. En nens i nenes, s'ha vinculat amb millores en la capacitat de l'atenció i en el desenvolupament emocional i del comportament, i fins i tot amb canvis estructurals beneficiosos en el cervell. Fins ara, poques recerques s'han centrat en la relació amb el risc de càncer i, en concret, amb el de mama, el més comú entre les dones i el que causa més morts a la població femenina.

El nou estudi, publicat a la revista International Journal of Hygiene and Environmental Health i realitzat en el marc del projecte MCC-Spain, cofinançat pel Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), va analitzar les dades de 1.738 casos de càncer de mama i d’altres 1.900 dones sense historial de càncer de mama de deu províncies espanyoles (Astúries, Barcelona, ​​Cantàbria, Girona, Guipúscoa, Huelva, Lleó, Madrid, Navarra i València).

Les dades utilitzades per a la recerca es van obtenir a través d'entrevistes realitzades a cadascuna de les participants -informació sobre el seu historial residencial, hàbits de vida, nivell socioeconòmic i nivells d'activitat física- i a través de la geolocalització de la seva residència actual es va recollir la proximitat a espais verds urbans o àrees agrícoles, els nivells de contaminació de l'aire i la densitat de població.

“Hem observat que les dones que viuen a prop d'espais verds urbans tenen un menor risc de càncer de mama mentre que, per contra, el risc de càncer és més gran entre les dones que viuen a prop de zones agrícoles, el que indica que l'associació entre espais verds i càncer de mama pot dependre de l'ús que es dóna a la terra”, destaca Cristina O'Callaghan-Gordo, investigadora d'ISGlobal, centre impulsat per la Fundació Bancària ”la Caixa”, i primera autora de la publicació.

Per la seva banda, Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l'estudi i de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal, explica que a la recerca "es va veure una tendència lineal entre la distància a les àrees verdes urbanes i el risc de càncer de mama, és a dir, com més a prop vivien les dones dels espais verds, menys nombrosos eren els casos de càncer”. Aquest estudi “demostra la importància de la natura per a la salut, que ha de formar part de la ciutat i, en lloc de punts dispersos, els espais naturals han de ser una trama que comunica tot l'espai urbà i beneficia tota la ciutadania”, afegeix .

"Encara desconeixem quines característiques dels espais verds són més beneficioses per a la salut de les persones i quin és el mecanisme que explica aquesta relació", comenta Manolis Kogevinas, investigador d’ISGlobal i coordinador del projecte MCC-Spain. “Altres estudis indiquen que els mecanismes que podrien explicar l'efecte beneficiós dels espais verds inclouen més nivells d'activitat física i menys exposició a la contaminació de l'aire, que s'ha vinculat amb el desenvolupament del càncer, tot i que en aquest estudi no hem pogut observar aquestes associacions. Creiem que altres mecanismes, com la reducció dels nivells d'estrès de les persones que viuen a prop d'espais verds, podrien explicar aquesta associació, però cal fer més recerques per confirmar aquesta hipòtesi”, argumenta.

Pel que fa a l'associació entre el càncer de mama i els espais agrícoles, estudis previs suggereixen que aquest vincle es deu a l'ús dels pesticides a l'agricultura. "En la nostra recerca, no hem analitzat els nivells d'exposició a agroquímics, però futurs estudis haurien de tenir-los en compte per entendre el mecanisme que expliquen aquesta associació", conclou O'Callaghan-Gordo.

Referència
O'Callaghan-Gordo C., Kogevinas M., Cirach M., Castaño-Vinyals G., Aragonés N., Delfrade J., Fernández-Villa T., Amiano P., Dierssen-Sotos T., Tardon A., Capelo R., Peiró-Perez R., Moreno V., Roca-Barceló A., Perez-Gomez B., Vidan J., Molina A., Oribe M., Gràcia-Lavedan E., Espinosa A., Valentin A., Pollán M., Nieuwenhuijsen MJ. Residential proximity to green spaces and breast cancer risk: The multicasecontrol study in Spain (MCC-Spain). International Journal of Hygiene and Environmental Health. 2018 Aug 1. doi: 10.1016/j.ijheh.2018.07.014.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

 

Des del proper dia 15 al 21 d’octubre, Sant Celoni acull la IVª Setmana del Bosc, organitzada per l'Ajuntament de Sant Celoni, i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny, l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor.  La Setmana del Bosc oferirà un ampli programa d'activitats culturals, divulgatives i tècniques amb l’objectiu de donar a conèixer el món forestal, posar-lo en valor i apropar-lo una mica a la ciutadania, tenint en compte la situació geogràfica de Sant Celoni, ubicat enmig de dos grans parcs, per aconseguir sensibilitzar sobre la importància del bosc i el món forestal.

Notícia

El conseller Damià Calvet ha anunciat que es redacta el projecte per crear un itinerari de 14 quilòmetres a cavall del Vallès Oriental i la Selva en la inauguració de la via ciclista segregada entre l’estació i el nucli urbà de Santa Maria de Palautordera

Entrevista

Arrel de la celebració de la vuitena edició EXPOelèctric, publiquem aquesta entrevista a Ramon Caus, director del que ja és el major esdeveniment del sud d’Europa sobre el vehicle elèctric. La Fira pretén acostar el vehicle elèctric als ciutadans a través d'activitats lúdiques i gratuïtes. Però també és sens dubte un indicador de l’estat de salut i la projecció de la mobilitat elèctrica. Sobre el present i futur de l’electrificació del parc automobilístic parla Caus en aquesta entrevista publicada a la revista “Híbridos y Eléctricos”

Butlletí