WSSD 2002: Assabenta't de què va la cimera en deu minuts

21/08/2002 - 00:00
Entendre la cimera no és fàcil. L'allau d'informació que generarà aquesta important trobada internacional generarà més confusió que no pas claredat. El següent text pretén ser una guia ràpida per entendre que és la WSSD, per què és important i quins en són els detalls i les informacions que val la pena retenir. I tot plegat en menys de 10 minuts.
Què és la WSSD?
La Cimera Mundial per al Desenvolupament Sostenible té lloc a Johannesburg del 26 d'agost al 4 de setembre. És una conferència de les Nacions Unides que arriba, gens casualment, deu anys després de la decisiva Cimera de la Terra de Rio. La WSSD pretén fer balanç dels objectius aconseguits des de 1992 a la ciutat brasilera, però sobretot vol concretar els compromisos per a un planeta més sostenible. El procés per arribar a la Cimera, la més important que s'ha organitzat mai al continent africà, arrenca de l'abril de 2001, que és quan va tenir lloc la primera reunió preparatòria.

Quin ha estat el procés per arribar a Johannesburg?
Els preparatius de la WSSD han estat especialment complexos perquè afecten els nivells local, estatal, regional i internacional' En el procés, doncs, hi participen els estats, però també d'altres realitats polítiques i, sobretot, hi prenen part de forma cada vegada més activa les organitzacions no governamentals. Això potser complica el procés, però en canvi el fa més real i representatiu, en la línia dels criteris definits, deu anys abans, a Rio.

Tots aquests actors han tingut un any llarg per definir els objectius amb vista a la WSSD d'aquest mes d'agost i l'instrument de què s'han servit són les anomenades PrepComs. En total n'hi ha hagut quatre.

La PrepCom I va tenir lloc a Nova York del 30 d'abril al 2 de maig de 2001 i va servir per definir el procés de preparació. La PrepCom II es va celebrar del 26 de gener al 8 de febrer d'enguany i, a més de començar a estudiar el document principal de treball, va definir la necessitat d'establir mecanismes de relació i acord entre els governs i els grups principals (empreses, organitzacions no governamentals, indígenes'). Aquest procés és el que es coneix com a partenariat (partnership). La PrepCom III, que va tenir lloc del 25 de març al 5 d'abril a Nova York, havia d'avaluar els resultats de Rio, però finalment no hi va haver acord. En la PrepCom IV, que tenia caràcter ministerial, els resultats tampoc van ser els esperats ja que no en va sortir l'esborrany de declaració política. La trobada va tenir lloc del 27 de maig al 7 de juny a Bali. Des d'aleshores fins a l'actualitat s'han anat produint reunions i trobades, com la de Nova York el passat juliol, per mirar d'arribar a un principi d'acord.

El funcionament de la Cimera?
La WSSD és un gran esdeveniment polític i social 'també mediàtic, naturalment' amb desenes d'activitats i conferències simultànies que convoquen milers de participants d'arreu del món. En la Cimera conviuran dues realitats, la relacionada amb els estats i la que engloba els grups principals (definits a l'Agenda 21 i que, fet i fet, són els joves, les dones, els pobles indígenes, les organitzacions no governamentals, les autoritats locals, els sindicats, les empreses, la comunitat científica i tecnològica i els productors agrícoles). La primera realitat és la que centrarà la WSSD pròpiament i es mourà al voltant del Sandton Center, la segona realitat és la que participarà en el Fòrum Global de la Societat Civil i es mourà 'tot i que no únicament' per la zona del NASREC Center.

Malgrat això, a Johannesburg s'ha volgut treballar d'una manera més participativa, gràcies a iniciatives multisectorials de partenariat (partnership). Així, una realitat i l'altra, la dels estats i la dels grups principals, treballaran de forma conjunta en diferents moments de la WSSD, tal com ho van fer, de fet, durant el procés de les PrepComs. En conclusió, una de les coses que destaca en aquesta Cimera és, precisament, la voluntat d'implicar alguns dels grups principals en la presa de compromisos, un fet que palesa una interessada ambigüitat, atès que, d'una banda, dóna més veu a les organitzacions i els ens no estrictament governamentals' i, de l'altra, treu responsabilitats als governs.

Qui organitza la Cimera?
L'ONU és qui organitza la Cimera i ho fa a través de la Comissió de Desenvolupament Sostenible (CSD), que ha actuat com a comitè organitzador de la WSSD. Aquest comitè ha organitzat les quatre reunions preparatòries que han tingut lloc entre el 2001 i el 2002, i que es coneixen com a PrepComs. Nitin Desai és el Secretari General de la Cimera. De les qüestions logístiques (transport, hotels, etcètera) se n'ha encarregat la Johannesburg World Summit Company (JOWSCO), impulsada íntegrament pel Govern de Sud-àfrica i sense ànim de lucre.

Qui hi assistirà?
Segons l'últim informe del Departament de Turisme de la ciutat de Johannesburg, es preveu l'arribada de 6.000 delegats, amb 5.000 ajudants, 8.000 membres dels equips de protecció i seguretat, 400 membres de la direcció de les Nacions Unides i 10.000 persones en representació dels anomenats grups principals, que engloben les organitzacions i els ens no governamentals. En total, més de 65.000 visitants participaran en la Cimera, incloent-hi uns 10.000 periodistes destacats.

Quins són els temes principals?
Hi ha cinc àrees principals definides: aigua, energia, salut, productivitat agrícola, biodiversitat i protecció d'ecosistemes. L'anàlisi d'aquests conceptes es farà amb una premissa clara: el desenvolupament sostenible i el desenvolupament humà no es poden separar. La situació d'Àfrica, amb un creixent procés de desertificació i amb el llast de la sida, serà, amb tota probabilitat, un altre dels temes destacats a tractar.

Quin és el repte?
Que rere les bones paraules, restin els fets. Les aportacions econòmiques dels estats més rics i el compromís polític vers una altra manera d'explotar els recursos naturals es revelen com els principals obstacles i, de fet, són els factors que per ara no han permès arribar a una declaració política consensuada. El fet que el president dels Estats Units hagi declinat assistir a Johannesburg és vist com un mal presagi. En la WSSD tindran més pes els acords unilaterals i les iniciatives d'organitzacions no governamentals o d'empreses (a partir dels processos de partenariat), que no pas les declaracions d'intencions més solemnes, que van ser més corrents a Rio.

Què en sortirà, de Johannesburg?
De Johannesburg n'han de sortir dos documents: en primer lloc, el document de revisió i de propostes de futur i, en segon lloc, un document de compromís polític. A més, la WSSD servirà per impulsar una munió d'acords unilaterals o iniciatives i aliances de partenariat entre les diferents parts.

Segons les expressions de l'ONU, es poden definir els resultats tipus 1, que són els negociats entre els estats i els resultats tipus 2, que sorgiran dels grups principals, però també de l'impuls dels estats unilateralment o de l'acord de grups d'estats.

Pel que fa al primer grup (tipus 1) hi haurà dos documents: l'anomenat Document del president (Chairman's paper), amb voluntat de revisió del procés de Rio, però que també inclourà propostes i recomanacions; i el Document polític, que refermarà el compromís dels estats amb el desenvolupament sostenible.

Quant al segon grup (tipus 2), es preveuen resultats generals (continuant amb la terminologia definida per l'ONU) i resultats específics. Els primers seran assolits, habitualment, en l'àmbit regional: plans d'acció, compromisos unilaterals, etcètera. Els segons es refereixen a l'aplicació pràctica de l'Agenda 21 i altres instruments a partir dels anomenats diàlegs multisectorials (Multi-stakeholder Dialogue Segments), que apleguen els diferents actors.

On es desenvolupa la Cimera?
La Cimera té lloc a Johannesburg, però no pas al centre de la vila. A uns 40 minuts de l'anomenat downtown hi ha la zona de Sandton, coneguda com UN Precint, ja que del 19 al 7 de setembre és, formalment, territori de les Nacions Unides. En aquest sector hi ha el Sandton Convention Center, el quarter general de la WSSD i l'indret on tindran lloc els principals esdeveniments.

Què és el Fòrum Global de la Societat Civil?
El Fòrum Global de la Societat Civil té lloc del 19 d'agost al 4 de setembre a l'Expo Center (NASREC), situat a uns 25 quilòmetres (a uns 45 minuts) del Sandton Convention Center. Està organitzat pel Secretariat de la Societat Civil, que agrupa la major part d'organitzacions no governamentals de Sud-àfrica. L'accés a aquest Fòrum és lliure i agrupa el major nombre de delegats, la major part membres d'organitzacions no governamentals d'arreu del món.

Quin paper tenen els ens locals?
L'anomenat Govern Local forma part d'un altre dels grups principals i articula una trobada paral·lela a la WSSD d'especial significació. Les sessions del Govern Local tenen dos objectius principals: en primer lloc, influir en la declaració final (en aquest sentit, està previst que l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, intervingui davant dels delegats estatals) i, en segon lloc, establir un pla de treball per millorar l'impuls del procés de l'Agenda 21. Tindrà lloc del 27 al 31 d'agost al Sandton Crowne Plaza. Organitzat per l'International Council for Local Environmental Initiatives (ICLEI), conjuntament amb les agències de les Nacions Unides, hi assistiran entre 500 i 800 representants.

I les empreses?
Del 26 d'agost al 4 de setembre tindrà lloc el Fòrum dels Negocis per a un Desenvolupament Sostenible, que operarà sota els auspicis de la Cambra Internacional del Comerç. El punt central d'aquest Fòrum serà l'Hotel Hilton, situat també a la zona de Sandton. Hi assistiran entre 800 i 1.000 empresaris.

Què és l'Ubuntu Village?
L'Ubuntu Village ha nascut amb l'objectiu d'esdevenir l'àgora de la WSSD, és a dir el lloc de trobada on els diferents actors podran compartir reflexions i comentaris, com també participar de diferents actes lúdics. Està situat 15 minuts al sud del Sandton Convention Center, concretament a tocar del Wanderers Stadium. En una impressionant estructura mòbil, amb 11.000 metres quadrats coberts, serà la seu de l'exposició internacional de Bones Pràctiques, així com d'una munió d'exposicions de tots els sectors de la societat 'governs, ONG, mitjans de comunicació, arts' i d'altres activitats. L'Ubuntu, que vol dir 'Gent vivint junta', estarà obert les 24 hores i està destinat a ser el cor de la WSSD.

Hi ha més activitats paral·leles?
Del dissabte 24 al dilluns 26 tindrà lloc l'anomenada Conferència d'Implementació, que intenta aplegar les diferents parts implicades en el procés des d'un punt de vista pràctic. A més, la Building Sustainibility, Organitzada per la Rics Foundation, d'acord amb la Global Alliance for Building Sustainability, tindrà lloc del 28 al 30 d'agost.

Cal destacar, a més, l'anomenada Exposició Virtual, que recull iniciatives de desenvolupament sostenible que han tingut lloc arreu del món i que es podran veure a Internet i, gràcies a pantalles gegants, en diferents llocs de Johannesburg, el Fòrum de Ciència, Tecnologia i Innovació> que tindrà lloc a l'Ubuntu Village i el Waterdome, sobre l'ús i les polítiques de l'aigua. Igualment, mentre duri la Cimera, la ciutat de Johannesburg ha organitzat un seguit d'activitats paral·leles a tot el municipi.

Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD

Relacionats

Butlletí