WSSD 2002: Els resultats de Johannesburg.

09/05/2002 - 00:00
Què n'ha quedat, de la cimera? Moltes paraules, això segur, però també compromisos -malauradament massa vagues- i diverses iniciatives -que caldrà analitzar amb deteniment, per fer-ne una valoració més justa-. Sostenible us proposem una primera aproximació als resultats de la Cimera Mundial per al Desenvolupament Sostenible, que va acabar dimecres, amb una sensació general d'oportunitat perduda.
Pla d'acció: El document final conté 11 capítols, que es van començar a dissenyar en el procés de reunions preparatòries i que són: introducció, eradicació de la pobresa, consum i producció, recursos naturals, salut, estats situats en illes petites, Africa, altres iniciatives regionals, maneres d'implementació, i xarxa de col·laboracions.

Declaració política: El document final expressa el compromís pel desenvolupament sostenible, subratlla la importància del "multilateralisme" i enfasitza la necessitat de la implementació.

Plenaris de partenariat: Han estat sobre cinc temes principals, proposats per Kofi Annan sota el títol d'Iniciativa WEHABE, que són les sigles en anglès de les cinc prioritats establertes: aigua i sanejament, energia, salut, agricultura i biodiversitat. Els debats de partneritat van tenir lloc durant la primera setmana, i van incloure les presentacions d'experts, així com la participació d'actors estatals i no governamentals. Aquí podeu consultar un resum de les sessions de parteneriat.

Taules rodones: N'hi va haver quatre, que van tenir lloc del 2 al quatre de setembre, en les quals els caps d'estat i de govern van debatre, junt amb representants dels grups principals les qüestions definides en la WEHABE, més d'altres de més estratègiques. Aquí podeu consultar un resum de les taules rodones.

Intervencions al plenari: Del 29 al 30 d'agost van fer les seves intervencions els representants de 43 agències de les Nacions Unides, 23 representants d'ens i institucions intergovernamentals o no estatals, com Joan Clos, i, per últim 31 representants d'organitzacions no governamentals. Del 2 al 4 de setembre, van parlar els 82 caps d'estat i de govern i els 30 ministres enviats. Per consultar les intervencions podeu accedir aquí.




Aigua i sanejament:

Compromisos:
Reduir el número de població que viu sense aigua potable ni accés a la xarxa de sanejament per a l'any 2015. És la concreció del que es va definir en la Declaració del Mil·lenni, amb l'afegit del tema de les xarxes de sanejament.

Iniciatives:
Els EUA han anunciat 970 milions de dòlars en inversions els pròxims tres anys.
La Unió Europea ha anunciat -Water for life-, una iniciativa que pretén trobar -socis- per promoure diverses iniciatives sobretot a l-Àfrica i a l-Àsia Central.
El Banc de Desenvolupament de l-Àsia ha assegurat 5 milions de dòlars per a UN Habitat i 500 milions de dòlars més en un crèdit -tou- pel Water for Asian Cities Programme.
Les Nacions Unides han rebut 21 propostes més de projectes, que sumen fins a 20 milions de dòlars.
L'acord ministerial africà per promoure iniciatives concretes.

Valoració: s'inclou el tema de les xarxes de sanejament, que és molt important per atacar malalties perfectament evitables. L'aigua com a font de vida i de salut, impulsat malgrat les reserves dels EUA.

El risc: la voluntat de privatització dels serveis que, segons els ecologistes, s'amaga rera algunes actituds.



Energia:

Compromisos:
Augmentar l'accés als serveis d'energia moderns, incrementar l'eficiència energètica i incrementar l-ús d'energia renovable.
Tendir a la desaparició, allà on sigui apropiat, de les subvencions a productors d'energia.
Donar suport a l'objectiu, definit en el Nepad, d'assegurar l'accés a l'energia a almenys el 35% de la població africana en els pròxims 20 anys.

Iniciatives:
Les nou companyies d'electricitat més gran del G7 han signat un seguit d'acords amb les Nacions Unides per facilitar cooperació tècnica.
La Unió Europea ha anunciat 700 milions de dòlars en una iniciativa de col·laboració.
Els Estats Units han anunciat una inversió de 43 milions de dòlars per al 2003.
Eskom, amb seu a Sudàfrica, ha anunciat un acord per estendre l-ús de serveis d'energia als països veïns.
Anuncis de Canadà, Rússia i la Xina que ratificaran el protocol de Kyoto, fet que desbloqueja el tractat.
Les Nacions Unides han rebut 32 iniciatives de col·laboració amb almenys 26 milions de dòlars en previsió.

Valoració: és un dels temes que ha despertat més expectativa. La Unió Europea havia presentat una proposta perquè al 2010, les fonts d'energia renovables representessin el 15% del total, tot i que finalment no va ser aprovada. Potser, la gran decepció de la WSSD.

El risc: no hi ha una condemna explícita de l'energia nuclear. L'ambiguetat de la redacció sembla una carta blanca per a una nova promoció d'aquesta perillosa energia.



Salut:

Compromisos:
Que per a l'any 2020, els productes químics s'han d'utilitzar i produir de manera que no facin mal ni a les persones ni al medi.
Promoure la cooperació per reduir la pol·lució de l'aire.
Incrementar l'accés dels països pobres als productes que no perjudiquin la capa d'ozó.

Iniciatives:
Els Estats Units ha anunciat un compromís per gastar 2,3 bilions l'any 2003 en projectes de salut. Part d'aquests diners ja s'havien anunciat públicament uns dies abans per una iniciativa del Fons Global.
Les Nacions Unides han rebut 16 projectes de col·laboració per projectes de salut, cosa que implica mobilitzar 3 milions de dòlars en inversions.

Valoració: tot i que de la sida se'n va parlar, no ha estat un dels punts centrals de la cimera, malgrat la importància que té en el desenvolupament, i especialment a l'Àfrica.

El risc: no es té en compte el principi de precaució, ni es parla dels compostos orgànics persistents, ni del tràfic de residus.



Agricultura:

Compromisos:
El Fons Global Ambiental (GEF) considerarà la Convenció per Combatre la Desertificació com a prioritat.
Desenvolpament a l-Àfrica d'estratègies de seguretat alimentària per al 2005.

Iniciatives:
Els EUA invertiran 90 milions de dòlars l'any 2003 per a programes d'agricultura sostenible.
Les Nacions Unides han rebut 17 iniciatves de col·laboració amb 2 milions de dòlars s'aportacions.

Valoració: és positiu que el tema de les subvencions a l'agricultura s'hagi situat com un dels punts centrals de les discussions. Actualment, les subvencions que els països rics donen al seu sector agrícola representen sis vegades la quantitat destinada al desenvolupament dels països pobres.

El risc: la polèmica sobre els aliments genèticament modificats -alguns països de l-Àfrica es neguen a acceptar-los com a ajut, cosa que els enfronta amb els EUA- no s'ha traduït en un posicionament clar del pla d'acció.



Biodiversitat i recursos naturals:

Compromisos:
Reduir la pèrdua de biodiversitat pel 2010. Cal dotar els països pobres del finançament i dels recursos tècnics.
Revertir l'actual tendència a la degradació dels recursos naturals.
Pla per lluitar contra l'esgotament dels recursos pesquers per a l'any 2015.
Posar en marxa el Programa Global d'Acció per la Protecció del Medi Marí de les fonts de pol·lució terrestres.

Iniciatives:
Les Nacions Unides han rebut 32 iniciatives de col·laboració amb 100 milions de dòlars en recursos.
Els EUA han anunciat 53 milions de dòlars per promoure els boscos entre 2002 i 2005.

Valoració: La solució per als recursos pesquers és positiva, va suposar el primer gran acord de la cimera, però en la declaració final els EUA van incloure un -on sigui possible- que aigualeix la concreció de la mesura.

Risc: la redacció, massa generalista, dificulta la posada en marxa de programes eficaços.



Mercat:

Compromisos:
Es reconeix que l-obertura de l-accés als mercats és una clau per al desenvolupament en molts països.
Es dóna suport a totes les formes que impliquin la superació de les subvencions a l-exportació.
Es dóna conformitat als recents acords de Doha (de l-Organització Mundial del Comerç) i Monterrey (d'ajut al desenvolupament).
La comunitat internacional -convida- els països rics a destinar un 0,7% del seu PIB al desenvolupament.

Valoració: tot i que finalment no s'ha supeditat el medi als acords de l'Organització Mundial del Comerç, sí que és cert que aquesta ha guanyat un paper en la coordinació de les iniciatives de col·laboració concretes. Un resultat agredolç, doncs.

El risc: la supressió de les subvencions agrícoles queda com un objectiu sense concretar. L'Organització Mundial del Comerç pot guanyar pes, fet que suposa, de facto, que aquesta organització esdevingui un "filtre" de moltes iniciatives. Que es -convidi- a donar el 0,7% ofereix poques garanties: des de Rio, de fet, només ho han fet totalment 5 països.



Producció i consum:

Compromisos:
Establir un programa de 10 anys que inclogui accions per promoure un consum més sostenible i també una producció.
Promoure activament la responsabilitat i les auditories a les empreses.
Enfortir les accions de protecció contra desastres naturals.

Iniciatives:
Acord del Fons Global ambiental, que finança 2,9 bilions de dòlars.

Valoració: és positiu que es parli d'auditar les grans multinacionals, tot i que es troba a faltar una major concreció.

Risc: el paper creixent de les grans corporacions, que també han tingut molt de protagonisme en la cimera, sense que s'hagi impulsat un marc d'acció ben establert.



Drets humans i governança:

Compromisos:
S'emfasitza que cal lluitar contra la corrupció i promoure la democràcia i les lleis.

Valoració: el lligam entre l'extensió de les llibertats i el desenvolupament és evident. Així ha quedat clar en discursos i en la declaració política final de la cimera.

El risc: no se'n fa una condició per rebre ajuda.




Informació concreta:

Plana oficial de l'ONU: Valoració final de l'organització.
Plana oficial dels Estats Units: resumeix les aportacions en desenvolupament.
Les accions de la Unió Europea a la WSSD: resum de les principals iniciatives.
Plana oficial de l'Organització Mundial del Comerç: Ha guanyat un pes significatiu. Per fer-se una idea de la política en desenvolupament de l'OMC.
El Banc Mundial: Gestiona una gran quantitat de fons d'ajut.
Business Action for Sustainable Development: Les accions impulsades pel World Business Council for Sustainable Development i la Cambra Internacional de Comerç.


Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD

Relacionats

Butlletí