Després de tres anys, el projecte R4R de les Regions per al Reciclatge ha definit una metodologia comuna per la comparació real de les actuacions en matèria de residus entre ciutats i territoris europeus, ha identificat 40 bones pràctiques de recollida selectiva i reciclatge, així com una aplicació informàtica que reuneix tots aquests instruments.
Finalitza, després de 3 anys el projecte europeu Regions per al Reciclatge (R4R). El seu objectiu ha estat desenvolupar una metodologia que permetrà comparacions consistents entre els territoris, així com possibilitar l'intercanvi de bones pràctiques. L'R4R implica 13 socis Europeus i està cofinançat pel programa INTERREG IVC.
40 bones pràctiques en gestió de residus
Aproximadament 40 bones pràctiques han estat identificades, analitzades i compartides pels socis del R4R. L'àmplia diversitat de les bones pràctiques del R4R inclou instruments legals (per exemple, delinear polítiques de disposició i d'incineració), instruments econòmics (en particular taxes o sistemes de pagament per pes o volum), instruments tècnics (per exemple la utilització de deixalleries fixes o mòbils o la recollida selectiva de fraccions específiques com els biorresidus, envasos o residus perillosos), així com campanyes de comunicació dirigides a tots els ciutadans o a audiències concretes (per exemples escolars).
Un mètode de càlcul comú
Fins avui, la Comissió Europea ha autoritzat quatre mètodes de càlcul -actualment en debat- per informar dels ratis de reciclatge de RSU, per la qual cosa qualsevol comparació real resultava impossible. El projecte R4R ha desenvolupat una metodologia que posa èmfasi en les quantitats de residus destinades a reciclatge (abreviada DREC, per "Destí RECiclatge) i que aportarà una base molt més precisa per comparar diferents territoris d'Europa. La metodologia DREC és compatible amb les exigències d'Eurostat i de l'EEA (Agència Europea de Medi Ambient) en termes de presentació d'informes i clarifica algunes qüestions de càlcul.
La metodologia DREC ofereix un mètode de càlcul únic harmonitzat a autoritats públiques.
La comparació és possible gràcies a l'aplicació en línia R4R, que permet a les autoritats locals i regionals:
- Comparar dades amb territoris de característiques semblants (densitat de població, clima, marc socioeconòmic, etc.) seguint la mateixa metodologia.
- Tenir accés a bones pràctiques que ajuden a assolir resultats significatius en quant a reciclatge.
- Realitzar el seguiment al llarg del temps per avaluar l'evolució i les tendències.
Les Agències de Residus de Catalunya i de Flandes inclouran el DREC en el conjunt d'indicadors usats per mesurar les actuacions de reciclatge en les seves regions respectives.
Adjunt | Mida |
---|---|
logoR4R.jpg | 45.32 KB |