Les fonts ornamentals de Santa Coloma de Gramenet reprenen el funcionament amb l'ús d'aigües freàtiques.
Les fonts, que es trobaven aturades des de finals de novembre pel decret de sequera, tornen a estar actives gràcies a la utilització de recursos hídrics d'origen freàtic. Santa Coloma és una de les ciutats metropolitanes que estalvia més aigua potable i que més aprofitament obté de les aigües d'origen pluvial.
Les tres fonts ornamentals de Santa Coloma, ubicades a plaça de la Vila, plaça Baró i Parc Europa, recuperen el seu normal funcionament després d’haver estat aturades des del passat 22 de novembre a conseqüència de les restriccions decretades per la Generalitat per pal·liar els efectes de la sequera continuada que afecta a tot Catalunya.
Santa Coloma de Gramenet, que s’abasteix dels embassaments de sistema Ter-Llobregat, és un dels municipis de Catalunya en situació d'excepcionalitat per sequera, malgrat això pot reobrir les seves fonts ornamentals amb la utilització d’aigua freàtica. En les darreres dues setmanes s’han fet proves dels sistemes de depuració i hidràulic amb resultats positius i a partir d’ara aquestes fonts s’ompliran un cop a la setmana amb aigües d’origen freàtic, que són aigües subterrànies d’origen pluvial, que un cop desinfectades poden servir per al reg de jardins i parcs i per a la neteja viària.
En cas d’un agreujament de la situació actual de sequera i la implantació de noves restriccions que afectin la utilització de les aigües freàtiques, l’Ajuntament es replantejaria el funcionament de les fonts ornamentals i podria tornar a aturar-les.
A Santa Coloma, fa anys que aquestes aigües d’origen freàtic ja s’utilitzen per regar i netejar l’espai públic i la voluntat és augmentar-ne l’ús fins als 210.000 metres cúbics per any.
Santa Coloma és una de les ciutats metropolitanes que estalvia més aigua potable.
La sequera que estem vivint a Catalunya des de finals de 2020 continua agreujant-se. Tot i que des de l’octubre de 2021 està activat el Pla de Sequera i que s’han desplegat mesures per alentir el descens de reserves dels embassaments i aqüífers, el govern català va haver de fer un pas més aquest febrer i declarar l’excepcionalitat en el sistema Ter Llobregat i decretar noves mesures per reduir el consum d'aigua i garantir-ne l'abastiment.
L’Ajuntament ja s’havia avançat a aquestes noves restriccions i n’aplicava algunes en activitats no essencials com ara el reg de parcs i jardins de 20 h a 8 h, mitjançant telegestió i reg eficient.
Santa Coloma és una de les ciutats metropolitanes que estalvia més aigua potable, el consum domèstic per habitant i dia és de 130,44 litres, molt lluny dels 230 litres que fixa el nou decret. Quan es tracta d’ús domèstic la dada és 92,32 litres, i la mitjana dels 23 municipis que gestiona AGBAR és de 101,54 litres. L’Ajuntament ja ha redactat el seu PESM (Pla Especial de Sequera Municipal) en coordinació l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que l’ha d’avaluar i validar.