airACT: una aplicació per consultar l'aire que respirem

27/02/2018 - 19:47

Ecologistes en Acció llança airACT, una nova aplicació que informa sobre els contaminants en temps real i ajuda a actuar contra la contaminació atmosfèrica.

La contaminació no es veu però es respira. És el principal problema de salut pública de les nostres ciutats: afecta al 94 % de la població a Espanya segons els valors recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La nova aplicació airACT té com a objectiu acostar el problema de la contaminació a la població informant de forma comprensible sobre els valors horaris i diaris dels principals contaminants de l'aire. A diferència d'altres aplicacions, els rangs s'han establert en funció de l'afectació a la salut (segons les recomanacions de l'OMS) i del compliment legal de la normativa europea, en quatre colors.

airACT mostra l'exposició en temps real als diferents contaminants en el lloc que es triï i ofereix la possibilitat de compartir les dades d'una forma senzilla en Twitter, amb missatges automàtics. L'aplicació ofereix les dades de l'estació seleccionada en el mapa o, si es vol, permet seleccionar el mapa pel contaminant concret que es desitgi consultar. A més de la cerca directa en el mapa també es pot fer via el llistat d'estacions, filtrant per la regió i localitat concreta, i segons la millor o pitjor qualitat de l'aire de les estacions.



Una altra de les funcionalitats de l'aplicació és la possibilitat de conèixer l'històric de les dades d'un contaminant. Tan sol cal establir el període desitjat i mitjançant una gràfica molt visual es poden veure les superacions que s'han donat en aquesta franja de temps i compartir via tuït. En el menú es pot obtenir informació sobre cadascun dels contaminants, els seus efectes en la salut així com recomanacions que l'organització proposa als ciutadans/as per col·laborar en la lluita contra la contaminació. L'aplicació és de programari lliure i completament gratuïta, i es pot accedir a través de airact.org o descarregant-se des de Google Play en dispositius Android aquí.

AirACT és una app desenvolupada per la Universitat Politècnica de Catalunya en col·laboració amb Ecologistes en Acció, el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i Guifi.net, en el marc del projecte europeu CAPTOR.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Imatge: Todd Cravens-Unsplash

Imatge: Todd Cravens-Unsplash

Crida internacional urgent a l'acció per reduir la contaminació acústica als oceans.

Article
26 d'abril, Dia internacional sense soroll

Des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ens faciliten un interactiu amb recursos digitals per difondre el missatge d'aquesta diada.

Article
Una exposició que visualitza la contaminació acústica de Barcelona

Estudiants del Màster en Data Design de l'Escola Elisava mostren a l'exposició 'shhh...' el seu projecte del mateix nom, que s'estructura al voltant de dades inèdites sobre el conflicte de la contaminació acústica a Barcelona.

Butlletí