Argentona, un dels casos d’èxit del 'Residu Zero' a Europa

Font: ZeroWaste Europe
15/09/2014 - 00:00

Zero Waste Europe ha publicat tres nous casos d'estudi que mostren que a Europa ja s'estan desenvolupant i implantant amb èxit estratègies de residu zero que poden inspirar els pobles i ciutats per transformar la nostra relació amb els recursos i avançar cap al residu zero. Els estudis de casos se centren en Capannori (Itàlia), Argentona (Catalunya) i Vhrnika (Eslovènia), i revisen la història dels seus èxits, analitzant els elements clau que van permetre fer aquesta notable transició.

Aquests estudis de cas mostren que, en contrast amb les pràctiques obsoletes d'incinerar o d'abocar els nostres residus, la prevenció, la reutilització i el reciclatge creen llocs de treball, estalvien costos i protegeixen el medi ambient i la salut pública. D'altra banda, aquests esforços en la direcció de residu zero van associades a la producció neta, la responsabilitat del productor, i programes de minimització de residus per materials perillosos i difícils de reciclar.

En conjunt, aquestes estratègies pràctiques i de baix a dalt proporcionen algunes de les millors solucions urbanes descentralitzades per reduir l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle i estalviar energia i recursos naturals.

Alguns dels aspectes més destacats d'aquests estudis de cas són:

- El poble català d'Argentona, encapçala la xarxa de municipis catalans Residu Zero. Quan el sistema de recollida selectiva porta a porta es va introduir  l'any 2004, Argentona va més que duplicar els seus nivells de reciclatge i va esdevenir una referència a Catalunya en recollida selectiva i pagament per generació.

- La ciutat italiana de Capannori va ser la primera ciutat d'Europa que s'ha compromès a un objectiu Residu Zero. Ha aconseguit recollir selectivament el 82% dels residus municipals i una reducció del 57% entre l'any 2006 i el 2011 i compta amb el primer Centre d'Investigació Residu Zero i manté el sistema contínuament compromès a reduir els residus.

- Vhrnika a Eslovènia, malgrat no comptar amb la tradició recicladora d'altres nacions de l'Europa de l'est, ha superat els resultats de reciclatge de molts països europeus, assolint una recollida selectiva del 76,17% dels residus municipals i amb l'objectiu d'arribar al 82% en els propers 5 anys.

 

Mariel Vilella, Directora Associada de Zero Waste Europe i editora dels casos d'estudi afirma: "Aquestes pràctiques innovadores estan mostrant que el Residu Zero és una estratègia viable. Amb les seves pròpies particularitats locals, les tres millors pràctiques són bons exemples de com decisions polítiques ambicioses combinades amb l'apoderament i la participació socials poden aconseguir resultats revolucionaris".

Joan Marc Simon, Director Executiu de Zero Waste Europe afegeix: "A nivell polític, aquests estudis de cas mostren la viabilitat de les propostes per a una Economia Circular com va presentar la Comissió Europea el juliol de 2014. De fet, els resultats oferts per la xarxa de municipis residu zero mostren que és possible assolir objectius encara superiors."

Joan Pujol, Tècnic expert en residus de l'Ajuntament d'Argentona i membre de l'Estratègia Catalana Residu Zero constata que "l'experiència d'Argentona demostra que mesures com la recollida selectiva porta a porta permeten reduir la generació de residus i d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, així com la incineració, i augmentar els nivells de reciclatge tot generant llocs de treball locals i estalviant costos respecte el sistema de recollida amb contenidors."

 

Podeu descarregar els casos d'èxit aquí: ArgentonaCapannori, i Vrhnika

Els documents estan disponibles en diverses llengües al web de Zero Waste Europe

 

Municipis: 
MaresmeArgentona
AdjuntMida
Image icon residu-zero.jpg41.16 KB

Relacionats

Article

S’apliquen mesures correctives i preventives a les dues sales on s’han detectat nivells superiors al de referència: un soterrani del Complex Esportiu i un despatx del Casal de Gent Gran Can Mandri.

Article

Un eucaliptus centenari malmès per la sequera és l’eix del nou espai de biodiversitat que Mataró ha dissenyat al Parc Central. Malauradament, es va haver de talar pel risc de caiguda, però encara és font de vida

Article

Les escoles de Primària Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i l'Institut Ramon Turró participen aquest curs en el "Projecte 50/50" d'estalvi energètic en els centres educatius.

Butlletí