Balenes i dofins a Vilanova i la Geltrú

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Diputació de Barcelona

07/05/2024 - 11:48

L’alumnat de 4t d’ESO de l’institut Dolors Mallafrè de Vilanova ha presentat del projecte educatiu “Balenes i dofins a Vilanova i la Geltrú”, que els ha apropat a l’Espai Marí de les Costes del Garraf i a conèixer les vuit espècies de cetacis que formen part del seu entorn.

Des de la regidoria de medi ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es proposa apropar el Mar a la ciutadania com espai viu i mostrar la fauna marina que existeix i anar més enllà del concepte lúdic amb el qual la majoria de la gent associa el mar. Vilanova té el privilegi de ser visitats cada any per la segona balena més gran i els dofins sempre s’apropen a les costes vilanovines. Per aquest motiu, es va proposar mostrar aquesta realitat i les problemàtiques associades mitjançant un projecte educatiu d'Aprenentatge Servei (APS) als centres escolars de la ciutat.  

Aquest APS ha estat possible gràcies a la subvenció aportada per la Diputació de Barcelona i les entitats associades com el Centre d’Estudis del Mar (CEM); l’Associació d’Educació Ambiental Anèl·lides; la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM); CETACEA i el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament mitjançant el programa Agenda 21 Escolar. S'ha plantejat com una prova pilot que va néixer amb la voluntat de donar als alumnes de l’optativa de Biologia un aprenentatge per treballar necessitats reals d’aquest espai tan proper i a la vegada tan desconegut i amb la finalitat de millorar-lo.

El projecte ha constat de 10 sessions d’aprenentatge i 10 sessions de servei comunitari. En les sessions d’aprenentatge, en les quals han participat l'Associació Cetàcea i la Fundació CRAM, els alumnes han pogut conèixer, entre altres aspectes, el procediment d’actuació de rescat quan es detecta l’avarament d’un dofí a una platja; els problemes que pateixen els cetacis, com la contaminació acústica, les recurrents col·lisions amb embarcacions, els residus que s’aboquen al mar, les atraccions turístiques que tenen com a principal atracció els cetacis (delfinaris), o la pesca que es produeix d’aquests, i fins i tot han fet de veterinaris.

D’altra banda, a les sessions de servei, els alumnes han treballat en grup per elaborar diferents articles, vídeos o entrevistes amb l’objectiu de poder traslladar a la ciutadania, a través de diversos mitjans de comunicació, tot el que han après en aquest projecte, com per exemple, les pautes de migracions de cetacis al mar de Vilanova i la Geltrú.

Finalment, els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè i Ros de Vilanova i la Geltrú han estat reconeguts en un acte celebrat a la Sala de Plens de l’Ajuntament per la feina feta a través del projecte. En l'acte de reconeixement als alumnes amb la presència de l'alcalde, Juan Luis Ruiz, la regidora d’Emergència climàtica i Espais naturals Iolanda Sánchez, i la regidora d’Educació Rosalia Márquez, i de Pau Aguiló, director del Centre d'Estudis del Mar (CEM) de la Diputació de Barcelona, equipament ubicat a Sitges on s'han exposat els diferents treballs fets durant aquestes últimes setmanes. A l'acte s'ha lliurat un diploma de reconeixement per a cada alumne.

Durant l’acte, els nois i noies han presentat els treballs que han fet en diferents mitjans de comunicació i han rebut els diplomes de participació.

 


 

Municipis: 
GarrafVilanova i la Geltrú

Relacionats

Acte
28/11/2023 - 12:00
Centre Cultural Miramar. Carrer de la Davallada, 12, Sitges
Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Notícia
8 de juny, Dia Mundial dels Oceans

Nascut l’abril de 1983, el Centre d'Estudis del Mar (CEM) de la Diputació de Barcelona ubicat al barri de Terramar de Sitges és el primer equipament d’educació ambiental marina de l’Estat espanyol.

Butlletí