Biodiversia, una xarxa social per als amants de la natura

Ambientòleg consultor X3 Estudis Ambientals

21/05/2011 - 00:00

La biodiversitat espanyola ja té una xarxa social. Es tracta de la plataforma Biodiversia, un espai virtual per fomentar i canalitzar la participació i la interacció dels ciutadans interessats en la biodiversitat i el patrimoni natural. Un espai que, a més, es complementa amb un potent visualitzador cartogràfic, Biomap, que posa a disposició de tota la societat la informació oficial generada per l'Inventari espanyol del patrimoni natural i la biodiversitat.

La plataforma Biodiversia és una iniciativa de la Fundación Biodiversidad que compta amb el suport del Plan Avanza del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, i del Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino (MARM).

Amb aquesta iniciativa es pretén fomentar la participació pública prevista en la Llei 42/2007, de Patrimoni Natural i Biodiversitat, el seu desenvolupament reglamentari i la Llei 27/2006, per la que es regulen els drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en matèria de medi ambient.

Un ampli ventall de possibilitats
La plataforma Biodiversia posa a disposició de la ciutadania la possibilitat de consultar i aportar informació sobre biodiversitat a través dels següents instruments: una selecció de notícies destacades relacionades amb el patrimoni natural i la biodiversitat que s'actualitzaran periòdicament; una biblioteca de recursos electrònics sobre aspectes relacionats amb el patrimoni natural que poden ser consultats o descarregats pels usuaris; un espai multimèdia d'imatges, vídeos i sons associats als elements de l'Inventari, que s'enriquirà amb les aportacions dels usuaris registrats; i un espai Wiki on els usuaris interessats poden crear continguts en forma d'articles per crear una base de dades col·laborativa sobre patrimoni natural i biodiversitat a l'Estat espanyol.

Com tota xarxa social, no hi falten funcionalitats de comunicació entre els seus usuaris. Biodiversia permet també crear i participar en grups de treball, uns espais comuns sobre diferents temàtiques i interessos vinculats amb l'Inventari. Aquests grups permeten reflexionar, debatre i compartir informació sobre aquests temes d'una forma molt dinàmica i senzilla. Actualment, ja se n'han creat sis sobre diferents temàtiques: àrees marines protegides; aus; espècies exòtiques invasores; inventari i seguiment de la biodiversitat; xarxa Natur&IDE; i gall fer cantàbric. 

També conté fòrums de debat, en els que els usuaris poden mantenir converses i debats sobre diferents aspectes d'interès relacionats amb la biodiversitat; un xat per comunicar-se de manera instantània amb altres usuaris; i un taulell d'anuncis, un espai d'informació sobre temes relacionats amb la biodiversitat i el patrimoni natural: ofertes de treball i voluntariat, trobades, cursos, premis i concursos.

Per accedir a aquests recursos, les persones interessades han de registrar-se a la plataforma. No existeix cap requisit especial i el registre és gratuït.

El passat 5 de maig la Fundación Biodiversidad i el MARM van realitzar un acte de presentació del Real Decret que desenvolupa l'Inventari i la plataforma Biodiversia. L'acte es va celebrar a la sal d'actes del MARM, a Madrid, i va estar presidit per la secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera. Una setmana després de l'acte, la plataforma ja comptava amb més de mil usuaris registrats.

Biomap, la biodiversitat a l'abast d'un clic
El visualitzador cartogràfic Biomap, basat en la tecnologia de Google Maps, permet consultar d'una manera senzilla la cartografia oficial de l'Inventari Espanyol de Patrimoni Natural i de la Biodiversitat. Aquesta cartografia ha estat elaborada pel MARM i les comunitats autònomes.

Es tracta de l'eina de consulta de la biodiversitat més potent que existeix a l'Estat Espanyol fins el moment. És important destacar que la informació que conté Biomap procedeix exclusivament de l'Inventari i, per tant, és oficial i està contrastada. Ara bé, la informació que els usuaris comparteixen a la plataforma Biodiversia es pot representar de manera complementària a través del visor Biomap, conjuntament amb la informació procedent d'altres xarxes socials com Panoramio o Wikipedia, el que enriqueix la informació oficial de l'Inventari amb d'altra que poden facilitar els usuaris.

Biomap conté, entre d'altres, les següents capes d'informació oficial: incendis forestals; distribució d'espècies marines; riquesa d'espècies terrestres; hàbitats marins; hàbitats terrestres; patrimoni forestal; Inventari forestal nacional; erosió de sòls; espais naturals protegits; xarxa Natura 2000 i àrees protegides per instruments internacionals; i inventari de paisatges.

L'Inventari espanyol del patrimoni natural i de la biodiversitat
El passat 15 d'abril el Consell de Ministres va aprovar el Real Decret 556/2011, de 20 d'abril, que regula i desenvolupa l'Inventari, i l'11 de maig va ser publicat al BOE.

Es tracta d'un instrument dirigit a proporcionar una informació objectiva, actualitzada i comparable, en tot l'àmbit territorial i marí de l'Estat, que permeti conèixer l'estat i l'evolució d'aquest patrimoni. L'Inventari recopila la informació ja disponible en les diferents administracions públiques i la integra en un sistema d'informació, denominat Banc de dades de la natura, que permet l'anàlisi i la difusió de la informació.

L'Inventari, la plataforma Biodiversia i el visor Biomap són eines que permetran apropar a la ciutadania la informació existent sobre la biodiversitat i el patrimoni natural de l'Estat espanyol, així com facilitar l'intercanvi de coneixements i l'obertura del debat i la reflexió sobre aquests aspectes que són cabdals en la nostra societat.

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Butlletí