Canvia el xip. Recicla'ls

Nova campanya de foment de la recollida de residus d'aparells elèctrics i electrònics
13/12/2019 - 09:00

Coincidint amb el Black Friday, l’Agència de Residus de Catalunya inicia accions de conscienciació i sensibilització en centres comercials, botigues d’electrodomèstics, biblioteques, places públiques i xarxes socials, per allargar la vida d’aquests aparells i dipositar-los als punts de venda

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) inicia una nova campanya per al foment de la recollida de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), coincidint amb el Black Friday. Aquest cop, amb el lema “Canvia el xip. Recicla’ls”,  l’objectiu és aprofundir en la idea d’allargar la vida útil d’aquests aparells, promovent la reparació i reutilització, així com animar la ciutadania a dipositar aquests objectes en els punts de venda específics i fomentar la recollida selectiva dels residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) per tal que aquests rebin una gestió correcta per part de la ciutadania quan ja són en desús. El marge de millora és molt gran ja que, actualment, només reciclem el 21% dels AEE que consumim. Aquesta campanya s'estendrà al llarg del 2020 amb diferents accions.

La voluntat és corresponsabilitzar i implicar la societat en la reducció de residus, i en el canvi de sistema cap a una economia cada cop més circular, que prioritzi el reaprofitament i valorització dels residus com a productes nous.

Els objectius específics de la campanya son: informar la ciutadania del fet que, en comprar un aparell elèctric i electrònic nou, poden dipositar l’aparell vell en el punt de venda durant el mes següent a la data de compra de l’aparell nou, informar als ciutadans que poden dipositar els RAEE petits en els punts de venda de més de 400 metres quadrats, encara que no n’hagi comprat cap de nou i aconseguir que el consumidor percebi el comerç com un canal prioritari de recollida de RAEE per tal d’incrementar la seva recollida. 

Tot i que la campanya “Canvia el xip. Recicla’ls!” té per objectiu incrementar la recollida selectiva dels AEE quan ja no els utilitzem, l’Agència de Residus de Catalunya insta als consumidors a reutilitzar i reparar aquests productes, per tal d’allargar la seva vida útil i mantenir-los en circulació el màxim temps possible.

 

Facilitats de recollida

L’ARC vol aconseguir que les persones consumidores percebin el comerç com un canal de recollida d’aquests aparells i els recorda que poden:

  • Dipositar en el punt de venda l’aparell vell, amb la compra d’un nou, durant el mes següent a l’adquisició.
  • Dipositar els aparells petits en botigues de més de 400 m2, encara que no comprin cap altre nou.
  • Sol·licitar, en la compra on-line d’aparells elèctrics i electrònics, la recollida gratuïta de l'aparell antic al moment en què se'ls lliura el nou.

 

Informació i jocs del reciclatge

La campanya que ara comença inclou un conjunt d’accions de difusió i sensibilització en diversos canals i indrets, per diversificar el missatge arreu del territori.

D’una banda, es col·locaran punts d’informació a quatre centres comercials de gran afluència, amb jocs, activitats amb contes, mags, exposicions i tallers durant tot el cap de setmana, adreçats a tota la família. A més, s’instal·larà un punt d’informació per centralitzar la difusió de la campanya, i s’organitzaran concursos de reciclatge amb la possibilitat de guanyar premis valorats en 250 euros.

També organitzaran accions d’aquest tipus 20 botigues d’electrodomèstics a tot Catalunya, sobretot a Barcelona (7), i la seva àrea metropolitana (L’Hospitalet de Llobregat 3, Terrassa 2, Badalona 2), així com a Girona (2), Tarragona (2) i Lleida (2).

Així mateix, la campanya arribarà a les places de 16 municipis de Catalunya amb més de 50.000 habitants, on un equip informador convidarà la ciutadania a participar en jocs sobre el reciclatge.

Les biblioteques seran un altre dels punts forts. Acolliran tallers, exposicions, vídeo fòrums, contacontes, punts de llibre i altres accions de conscienciació, per difondre la importància de gestionar correctament els residus. A més, s’instal·laran nous punts verds de recollida d’aquests aparells a les 120 biblioteques implicades.

Pel que fa a la compra on-line, s’ha previst impactar a través de tecnologies específiques a l’espai de comerç digital quan l’usuari hi interactuï, per tal que rebi informació sobre la possibilitat de retornar l’aparell vell quan en compri un de nou.

Amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre de persones, la campanya es difondrà també aprofitant els suports web i les xarxes socials de l’Agència de Residus de Catalunya i la Generalitat.

La campanya “Canvia el xip. Recicla’ls” de foment de la recollida selectiva de RAEE està finançada pels Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP): Ecolec, Ecotic, Ecoasimelec, ERP, REINICIA, Eco-RAEE’s, Ecofimatica, Ecolum i Ambilamp.

 

147.476 tones recollides en els últims 4 anys

La Generalitat, mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya organitza, des del 2016, aquesta campanya de foment de la recollida selectiva de residus d’aparells elèctrics i electrònics, amb l’objectiu d’incrementar els resultats en aquest àmbit.

Concretament, a Catalunya, el 2018 es van recollir un total de 44.822,17 tones d’aparells provinents de les aportacions ciutadanes. El total de 2018 suposa un augment de l’11,16% respecte a l’any anterior. Les xifres de recollida selectiva de RAEE no han deixat de créixer en els últims anys, tal i com demostren les dades que recull l’ARC.

Els aparells elèctrics i electrònics recollits selectivament són tractats per gestors autoritzats, els qual duen a terme la reparació de tots aquells aparells que són aptes per a la reutilització. Aquells que no poden ser reparats són tractats per recuperar els materials que els componen, especialment aquells de més valor.


 

Categories: 

Relacionats

Article


 

Campanya "RECI-CLAR, ES CLAR. És massa evident per no fer-ho" - 2a edició

Article


Nova campanya de sensibilització del Consorci del Bages per mostrar els beneficis de posar cada residu al contenidor o cubell que toca.

Butlletí