Aprofitar l'energia que generen les onades del mar i transformar-la en energia elèctrica és una manera més d'apostar per les energies renovables i preservar el medi. Fins ara, els sistemes que intentaven aprofitar l'energia generada per les onades del mar requerien grans inversions i un cablejat complex sota el mar. L'empresa catalana Sea Electric Waves ha desenvolupat i patentat una tecnologia que es pot instal·lar en una plataforma marina -a poca distància de l'espigó- i que recull l'impacte de les onades del mar, per generar energia elèctrica. D'aquesta manera no és necessari el cablejat submarí i la inversió en instal·lació del sistema és menor.
Després d'haver realitzat simulacions dins del laboratori, la catalana Sea Electric Waves ha instal·lat un prototip al port de Sant Feliu de Guíxols per constatar la quantitat d'energia elèctrica que es pot generar amb aquest sistema en un entorn marí. El sistema romandrà instal·lat temporalment en el port de Sant Feliu de Guíxols fins a finals de març, amb l'autorització de l'empresa pública Ports de la Generalitat.
Cal destacar que Sea Electric Waves ha desenvolupat el prototip juntament amb ACC1Ó, l'agència per a la competitivitat de l'empresa catalana adscrita al Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, i amb l'enginyeria Anortec, que ha col·laborat en la simulació del comportament del prototip en el laboratori i la seva posterior instal·lació a Sant Feliu de Guíxols.
Energia del mar, sense cables submarins
Xavier Tous, president de Sea Electric Waves, explica que "es tracta d'un sistema que està ideat per ser instal·lat en espigons prop de la costa". I aquest fet té importants avantatges en la instal·lació, ja que aquesta es pot fer des de terra ferma. "El manteniment del sistema és més senzill, perquè és de fàcil accés i a més el transport de l'energia cap a terra ferma també es pot fer més ràpidament i de manera més fàcil". Tous subratlla que "en comparació amb altres solucions o tecnologies d'energia marina que estan pensades per ser instal·lades en alta mar, el sistema que proposem no requereix un cablejat submarí que és costós i que a més a més té un impacte ambiental".
La instal·lació d'aquest prototip ha servit per "contrastar les dades que havíem obtingut a partir de simulacions al laboratori, i per verificar que els resultats de laboratori i en un entorn marí coincidien i tenien avaluacions positives".
Quanta energia elèctrica pot generar?
"La turbina del dispositiu és de 18,5 kW de potència instal·lada i permetria generar al voltant de 40.000 kW/h anuals en condicions òptimes de mar", segons el president de Sea Electric Waves.
Què cal per instal·lar aquest sistema?
El sistema cal instal·lar-lo en un port marí, on hi hagi onades d'intensitat alta. "La instal·lació pot tenir lloc en el moment en que es faci un nou espigó al port, o bé, també es pot integrar en espigons ja existents", destaca Tous. "Cal tenir en compte que es tracta d'un sistema modular i que és possible fer rèpliques dels mòduls tantes vegades com es vulgui, en funció del pressupost que es tingui per al projecte". La inclusió d'aquest nou sistema d'energia renovable en la construcció d'una nova infraestructura marina suposa un increment d'entre el 15 i el 20 per cent del pressupost inicial, import que s'acaba amortitzant amb la venda de l'energia elèctrica generada pel sistema a la xarxa i l'allargament de la vida útil de la infraestructura marina, ja que s'absorbeix part de l'energia de les onades que impacten contra ella.
Com es genera l'electricitat a partir de les onades?
"A partir del moviment de les onades del mar dins d'una cavitat, la pujada i baixada de les ones, expulsa i absorbeix l'aire existent en el seu interior, el qual és dirigit per un conducte fins a una turbina, on el seu moviment acaba generant energia elèctrica", explica Tous. De fet, l'energia elèctrica generada amb les onades del mar podria convertir-se en una energia amb molt de futur en països amb costes de gran longitud.