Es presenta la Guia per l'elaboració de l'informe de sostenibilitat ambiental dels Plans Parcials Urbanístics
Tots els estudis assenyalen l'urbanisme com un dels principals focus que ha de permetre millorar o empitjorar els indicadors de sostenibilitat en un futur i... per molts anys, doncs és evident que, un cop dissenyada la ciutat, qualsevol canvi serà car i difícil, i això sols en els casos que sigui possible. Llavors, és obvi que els diferents plans de desenvolupament urbanístic hagin de comptar amb informes ambientals integrats en el projecte com un factor més.
Per facilitar aquesta feina als professionals del sector -arquitectes, urbanistes, tècnics municipals, etc.- el Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb col·laboració amb la Universitat politècnica de Catalunya, ha editat la Guia per l'elaboració de l'informe de sostenibilitat ambiental dels Plans Parcials Urbanístics.
Per Xavier Carceller, cap de l'Àrea de Plans i Programes de la Subdirecció General d'Avaluació Ambiental i coordinador de la Guia, aquesta presenta "importants reptes metodològics en l'elaboració tècnica" en un sector en el que tota la normativa és molt nova i en el que encara no hi ha una formació generalitzada. En aquest sentit, s'ha volgut destacar la importància de la col·laboració amb la UPC -el mateix Carceller prové d'aquest centre- que ha permès a l'administració integrar els coneixements desenvolupats des de l'exterior des de fa anys. Aquesta Guia -que "forma part d'un treball més ampli" segons explica el seu coordinador- és un document eminentment pràctic que pretén donar "elements concrets" per orientar la redacció dels informes ambientals.
Cap a una visió de futur
Carceller explica que la voluntat del seu departament és superar "la diferència entre els equips ambientals i els urbanístics" per tal "d'integrar objectius ambientals en els plans urbanístics" no ja com una suma de mesures concretes, sinó com "un conjunt". Es tracta, simplificant, "d'evitar els tractaments segmentats que podrien cobrir tots els elements parcials correctament" -energia, mobilitat o aigua- però en canvi "arribar a un resultat nefast". "S'està creant ciutat -remarca- i per això cal tenir una visió de conjunt".
Al cap i a la fi del que es tracta és d'aplicar el Decret d'ecoeficiència de la construcció a escala urbanística, o sigui "en la distribució en el territori de les edificacions", segons Carceller. Per tant, cal que el resultat final tingui en compte l'eficiència i autonomia energètiques, les opcions de mobilitat independents del vehicle privat o l'aprofitament i reutilització de les aigües, des "d'una visió global".
Finalment també es vol que la nova zona urbana conservi "en tot el que sigui possible" la tradició del terreny on s'ubica, "més enllà de salvar la masia". Ja no es tracta de soterrar barrancs, rieres o camins rurals, sinó d'integrar-los en la nova trama, així com ser un factor de manteniment de la biodiversitat.
S'ha de tenir en compte, però, que aquesta Guia només està dirigida cap als Plans Parcials Urbanístics (PPU) que sols són una part de tot el procés de disseny i aprovació d'una nova zona urbana. Així, la Guia divideix els passos a fer en tres grans capítols: Determinar els requeriments ambientals, avaluar les alternatives i realitzar les mesures de seguiment.
Amb aquesta Guia es dotarà el sector d'un document senzill i pràctic per tal de facilitar-los la internalització del factor ambiental. Com va recordar el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, a la presentació de la guia, amb documents com aquest "es vol desenvolupar una administració ambiental proactiva, eficient i moderna" que assumeixi els principis de la "coordinació i la responsabilitat compartida".
Adjunt | Mida |
---|---|
guia_ppu.jpeg | 10.15 KB |