Convertir fang en combustible per a cotxe, el projecte pioner a la depuradora de Lleida

Font: CCMA

05/03/2021 - 10:17

La Paeria estudia incorporar el biogàs que genera la depuradora als autobusos urbans

A part de transformar els fangs de la depuradora en energia, a Lleida també en fan biocombustible per als cotxes.

Es tracta d'una manera d'aprofitar el fangs de la depuradora, pionera a Catalunya. De moment, els serveix per cobrir les necessitats dels vehicles de l'empresa, però la Paeria ja està estudiant incorporar-lo, també, als autobusos urbans.

Els sis vehicles d'Aqualia, la concessionària del servei municipal d'aigües, funcionen amb el biometà que s'extreu dels fangs que arriben a la depuradora de Lleida.

Tractament dels fangs residuals (CCMA)
Detall dels fangs residuals tractats a la depuradora (CCMA)

Des de fa aproximadament un any, l'empresa està convertint el gas que desprenen els llots en biocombustible

"Reduïm molt l'empremta de carboni de la nostra activitat", assegura el cap del servei de la depuradora de Lleida, Jordi Palatsi. Es refereix al fet que, per una banda, s'aprofita el biogàs per fer electricitat i fer funcionar la mateixa depuradora i, a més, per fer combustible per als vehicles.

A més de ser un combustible renovable, per a l'empresa també suposa un estalvi econòmic. Per això, vol que tota la flota de vehicles funcioni amb aquest carburant.

A llarg termini, l'objectiu és crear un nou tipus de combustible a partir del fang, que en els últims anys s'ha descobert que pot tenir múltiples usos si es tracta degudament. 

De fet, el projecte s'està desenvolupant en col·laboració amb la Paeria, que també treballa per poder-lo traslladar al transport urbà públic.

Estació depuradora d'aigües residuals de Lleida (ACN/Aqualia)

Tot i que per al transport públic s'hauria d'ampliar la capacitat d'emmagatzematge i els motors necessitarien adaptacions, el cap de servei dels Serveis Urbans de l'Ajuntament de Lleida, Jordi Domingo, confirma que "ara mateix estem treballant amb Aqualia i també amb la concessionària d'autobusos".

La planta depuradora de Lleida funciona des del 1994, però en els últims anys ha fet grans avenços tecnològics. L'objectiu és arribar a ser energèticament autosuficient l'any 2027.


 

Relacionats

Article

L’Agència Balear de l’Aigua desenvoluparà un projecte pilot per reutilitzar els llots de les depuradores com font d’energia en forma de biogàs, així com compost per als camps de cultiu agrícola. Aquesta primera experiència s’engloba en el marc del projecte europeu de recerca HYDROUSA i s’iniciarà aquest any amb un estudi de viabilitat per seleccionar una depuradora a l’illa de Mallorca per executar el projecte pilot en funcions de les seves característiques tècniques.

Article

El Sant Cugat 2030 amb desplaçaments sostenibles i saludables, agricultura ecològica i de proximitat i xarxa d’espais verds urbans i espais naturals està més a prop. L’Ajuntament portarà a aprovació al ple de març el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, el full de ruta de les polítiques municipals en emergència climàtica que es desenvoluparan a la ciutat fins al 2024. Es tracta d’un paquet de 63 accions que aplanaran el camí cap aquest Sant Cugat del futur amb un 55% menys de CO2 el 2030.

 
Article

L’alcaldessa de Barcelona i els alcaldes de Madrid, Sevilla i València, amb el suport del Govern espanyol, han signat la declaració institucional “Ciutats climàticament neutrals el 2030”, que s’emmarca dins de la iniciativa Cities 2030, per promoure formes innovadores de col·laboració entre ciutats, actors i sectors clau perquè accelerin la transformació necessària per arribar a ser ciutats sostenibles, saludables i resilients davant l’emergència climàtica actual.

Butlletí