Eina per al càlcul del cost de no actuar davant els impactes del canvi climàtic

Font: Diputació de Barcelona

18/10/2018 - 11:31

La Diputació de Barcelona posa a disposició dels municipis l’eina excel CoNACC, que avalua el cost de no actuar davant els impactes del canvi climàtic. L’eina fa un càlcul aproximat del cost que tindria un municipi si no actua davant els impactes del canvi climàtic. És una eina que s’anirà actualitzant i revisant, per incorporar informació nova i les millores suggerides pels usuaris.

És una eina excel d'ús molt fàcil, desenvolupada per l'Estudi Ramon Folch per encàrrec de Diputació de Barcelona. L’usuari només ha d’introduir el nom del municipi l’any d’inici a considerar, i la superfície inundable per un període de retorn de 50 anys i de 100 anys en sòl urbà i sòl industrial.

A partir d’aquí es fa una estimació del cost que tindria el canvi climàtic per al municipi si no es fes res. Es consideren els àmbits següents: Costos sanitaris dels cops de calor, costos dels incendis forestals, costos de l’aigua subministrada al sector residencial, costos per a l'agricultura, costos per a la ramaderia, costos de les inundacions i els costos de reposició de sorres i reparació de platges.

L’avaluació és força conservadora atès que es consideren, només, els costos més directes dels impactes. No s’han pogut avaluar tots els impactes, però és una eina que s’anirà actualitzant i revisant, per incorporar informació nova i les millores suggerides pels usuaris.

L’eina està disponible a la Caixa d’eines de la web del Pacte dels Alcaldes de Diputació de Barcelona:

Aquesta publicació de l'eina coincideix amb la finalització del nou informe presentat aquest 8 d'octubre pel Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic (IPCC, per les sigles en anglès). El text diu que limitar "l'escalfament global a 1,5 ºC [una barrera que es creu que se superarà entre el 2030 i el 2052 a aquest ritme] requeriria canvis ràpids, d'ampli abast i sense precedents en tots els aspectes de la societat", des de consum d'energia fins a planificació urbana i terrestre i moltes més retallades d'emissions. L'informe, presentat a Corea del Sud, examina vies per limitar l'escalfament fins a 1,5 en comptes de 2 graus, tal com es va establir en l'Acord del Clima de París, i adverteix que els efectes per ecosistemes i la vida al planeta seran molt menys catastròfics si s'aconsegueix mantenir aquesta barrera més ambiciosa. Podeu ampliar el contingut aquí.

Podeu descarrgar l'eina aquí: El cost acumulat de no actuar contra el canvi climàtic (CNACC). NOVETAT 2018


 

Relacionats

Article

El projecte EMAS Let's play! és un projecte d'innovació i digitalització en els processos d'implicació i sensibilització ambiental dels treballadors i treballadores d'organitzacions EMAS a Catalunya.

Article
Article


El futur del nostre planeta està en joc. Estem enmig d'una emergència climàtica i la finestra per actuar s'està tancant ràpidament. L'Informe sobre la bretxa d'emissions del Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides de 2024 destaca les opcions difícils a què ens enfrontem: limitar l'escalfament global a 1,5 °C, lluitar per adaptar-se a 2 °C o afrontar conseqüències catastròfiques a 2,6 °C o més.

Butlletí