El 39% de les persones que usen la bici a la ciutat són dones i el 15%, majors de 55 anys

20/02/2020 - 13:00

El perfil de les persones usuàries de les infraestructures ciclistes a la ciutat reflecteix l'increment de dones i de majors de 55 anys, la qual cosa demostra que el paradigma de la mobilitat urbana en l'actualitat camina cap a paràmetres d'igualtat i de sostenibilitat. Així ho ha assegurat este matí el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, que ha presentat el Primer Informe de l'Ús de la Bicicleta a València.

L'objectiu d’este estudi, ha explicat el regidor, ha sigut «conéixer millor el perfil de les persones usuàries de la infraestructura ciclista, diferenciant gènere, edat i tipus de vehicle». Cal tindre en compte que la informació de la qual es disposava fins ara era la de les espires i la dels plans de mobilitat municipal i autonòmic, PMUS i Pmome.

Durant dos jornades del passat mes d'octubre es va realitzar el comptatge d'usuaris i usuàries en dos carrils de la ciutat seleccionats pel seu caràcter de connectors de barris i de centres de servei, treball i oci: el Pont de Fusta i el carrer Alacant. L'empresa Etra ha sigut la responsable del comptatge, que ha obtingut valors quasi idèntics en els dos punts, la qual cosa confirma la validesa d'estes dades. Per part seua, la consultora i investigadora de mobilitat ciclista Esther Anaya ha efectuat la interpretació de les dades.

Les principals conclusions de l'informe són: al voltant del 39% de les persones que es mouen amb bici són dones; el 75% dels desplaçaments per carril bici es realitzen amb bicicleta, mentre que els patinets elèctrics suposen el 25%; el 15% de les persones que es mouen amb bici són majors de 55 anys; a més, entre les persones usuàries més joves hi ha absoluta paritat entre homes i dones; i, finalment, els desplaçaments en Valenbisi suposen un 20% del total dels que es realitzen amb bicicleta.

Respecte a l'increment femení, el regidor Giuseppe Grezzi ha subratllat que solament els països en el qual l'ús de la bici està plenament consolidat, com Holanda o Dinamarca, tenen major desplaçament ciclista de dones que d'homes. De fet, el Baròmetre de la Bicicleta 2019 a Espanya llança un perfil masculí i jove; i a València, les dades d'ús de les dones l'any passat són més elevats que els d'Espanya.

Esta dada es relaciona amb la que mostra la total paritat d'ús entre dones i homes en la franja dels més joves, en contrast amb el cas d'altres vehicles, com el cotxe, que mostren un ús majoritari masculí en totes les franges d'edat.

Quant a l'edat de les persones usuàries, el regidor de Mobilitat ha destacat el percentatge de persones majors de 55 anys, que és del 15% i que, ha assenyalat, s'anirà incrementant amb el pas del temps. «Tindre gent major en bici confirma que la cultura ciclista creix en la nostra societat, i que els espais ciclistes, amb carrils segregats i amplis, genera confiança i seguretat entre la ciutadania», ha manifestat el regidor.

Carril bici: 75% de bicicletas i 25% de patinets elèctrics

Un altre dels elements a destacar de l'estudi és l'ús majoritari de bicicletes (75%) en els carrils específics, enfront d'altres sistemes de mobilitat, com el patinet elèctric, que és del 25% Est és, han destacat els autors de l'estudi, un dels primers mites que trenca i informe, i reflecteix, en paraules del regidor Grezzi, la importància d'apostar per la mobilitat activa.

Finalment, l'estudi mostra que un 20% dels desplaçaments en Valenbisi suposen un 20% del total dels realitzats amb bicicleta. També s'han comptabilitzat en este apartat els vehicles de persones de mobilitat reduïda, skates, patinets i altres vehicles actius, amb un percentatge inferior, l'1%, però que als quals s'ha volgut donar visibilitat en l'estudi.

El regidor de Mobilitat Sostenible ha assenyalat la importància d'estes dades, «que són molt rellevants perquè reflecteixen un canvi substancial en el paradigma dels desplaçaments a la ciutat». Grezzi ha destacat «el creixement continuat de l'ús de la bici des que es va obrir l'Anell Ciclista, fa ara quasi 3 anys (març 2017), la reducció de vehicles motoritzats en els desplaçaments interns urbans (un 4% menys de mobilitat motoritzada), i un augment de l'ús dels carrils bici i de l'autobús (que ha incrementat en més 10% el nombre d'usuaris en 4 anys).

L'edil ha conclòs amb un esment a la «primera acció de gran importància en el canvi del model de mobilitat urbana, l'actuació a l'entorn de la Llotja, que es va realitzar fa hui quatre anys, i que ha permés posar en valor i millorar les condicions de l'entorn del monument Patrimoni de la Humanitat davant del qual–ha recordat- passaven 6.000 vehicles diàriament».


 

Categories: 

Relacionats

Article

Les dades de l'Enquesta de mobilitat en dia feiner de 2023, realitzada per l'Institut Metropolità conjuntament amb l'ATM, ens mostra en xifres una tendència positiva cap a una mobilitat més sostenible a Barcelona. El transport públic i la mobilitat activa es converteixen en les opcions majoritàries de transport, disminuint l'ús del vehicle privat a la ciutat.

Acte
16/09/2025 - 00:00

Butlletí