L'Observatori de la Crisi Energètica i les Alternatives de Societat (OCEAS) es va crear a l'any 2007 per agrupar diverses organitzacions interessades en la sostenibilitat ambiental i que estaven d'acord en col·laborar amb l'Observatori per a posar l'accent en la qüestió energètica com un dels factors claus en la sostenibilitat. Aquell mateix any, la qüestió del canvi climàtic va arribar al gran públic gràcies al documental de l'Al Gore i la publicació de l'informe Stern. És per això que es va decidir que la primera activitat pública de l'Observatori consistiria en l'organització d'unes jornades que intentessin relacionar la qüestió del canvi climàtic amb la crisi energètica, de les que ara el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) n'ha editat aquest document. Tal com es diu a la introducció, "l'autèntic desafiament energètic del segle XXI se'ns presenta com una lluita doble: evitar les emissions i procurar-nos un subministrament d'energia net i realment sostenible".
Metodologia
Les jornades van intentar innovar en el procés de treball, quelcom que queda reflectit en la publicació, on s'explica el desenvolupament de les diferents jornades (repartides en tres dies diferents), la feina dels grups de treball, el desenvolupament del consens, etc. Així, les jornades presencials van tenir la seva continuïtat en un treball en línea a través d'una intranet, i tota aquesta feina va ser feta pública en una jornada oberta al públic que va concloure el procés.
Ara, un any després de la celebració d'aquestes jornades, el CADS ha presentat la publicació de la seva documentació. Aquesta publicació inclou una explicació de la metodologia emprada, amb detalls del calendari de sessions, i la documentació de base que es va fer servir, però també documentació inèdita, aportada per alguns dels ponents. És el cas dels articles de Pedro Prieto (AEREN), Marcel Coderch (CADS) o Jorge Riechman (ISTAS), versions escrites i ampliades de les seves ponències.
Tan important com les intervencions dels ponents o la documentació utilitzada és el mateix procés de discussió. Per això a la publicació també hi són presents els resums de les deliberacions dels diferents grups de treball, així com transcripcions de les intervencions més destacades en els diferents debats que es van produir. Com que un dels objectius del procés era l'afavoriment de la participació, durant la jornada pública es va treballar amb les propostes del públic, propostes que també són presents en aquesta publicació.
Consens
L'ambiciós objectiu de les jornades obligava als participants a prendre's la seva participació com part d'un procés obert i que no acabaria amb les jornades. No obstant, es va fer un esforç per arribar a un mínim consens que reflectís al menys l'estat d'opinió dels participants sobre les qüestions debatudes. Fruit d'aquest consens van ser una declaració conjunta, acompanyada d'algunes reflexions, incloses a la publicació, i que es poden resumir de la següent manera:
1-. El canvi climàtic d'origen antròpic és ja considerat com una evidència científica indiscutible i els seus efectes tindran especial rellevància en l'àmbit català i mediterrani.
2-. La crisi energètica és també una realitat i els seus efectes poden colpejar fins i tot abans que els del canvi climàtic. Els riscos sobre el subministrament afectaran la capacitat de adaptació i mitigació del canvi climàtic.
3-. Ambdues crisis són manifestacions d'una crisi més profunda: la de la petjada ecològica humana, que supera la capacitat del planeta.
4-. Per tant, és clar que el creixement sostingut de l'economia, de la població i de la demanda de recursos són incompatibles amb els límits finits de les capacitats biològiques del planeta.
5-. Catalunya hauria d'avançar en l'estudi, l'avaluació i el diàleg públic a l'entorn dels riscos i les oportunitats per a la societat derivats de les sinergies entre canvi climàtic i crisi energètica.
Durant la presentació de la publicació, que es va dur a terme el passat 11 de desembre a l'Ateneu Barcelonès, es va posar la llavor per a una possible continuació de les activitats de l'Observatori, aquesta vegada introduint una nova crisi, la crisi financera. De fet, en la declaració feta durant les jornades ja es va apuntar aquesta nova relació quan es va afirmar que "El model actual de desenvolupament i creixement econòmic és incompatible amb els límits físics del planeta".