El Parc Natural del Delta de l’Ebre allibera una cinquantena de tortugues d’estany

Font: Ebre Digital

28/10/2019 - 16:05

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha alliberat aquest 23 d'octubre una cinquantena de tortugues d’estany (Emys orbicularis) a la llacuna de l’Alfacada, en el marc del projecte de recuperació d’aquesta espècie amenaçada que la Generalitat impulsa des del 2006, en col·laboració amb l’Associació Picampall.

Aquest és el segon alliberament d’aquesta espècie aquest any. El 2019, amb aquestes, ja són més de 100 les tortugues alliberades. Les tortugues, que van néixer ara fa tres anys, provenen del programa de cria en captivitat que duu a terme el parc al Centre de recuperació de fauna salvatge del Canal Vell, en el marc del programa de reproducció de la tortuga d’estany.

Amenaçada per diversos factors

La tortuga d’estany és una de les dues espècies de tortugues d’aigua dolça autòctones presents a Catalunya i a la península Ibèrica. Fins a meitat del segle XX encara era bastant abundant al delta de l’Ebre, fins i tot, en els ambients aquàtics més transformats per l’home.

Tanmateix, en l’actualitat ha passat a ser considerada com una espècie amenaçada, com a conseqüència de diversos factors. Entre ells, l’impacte de la contaminació química de les aigües, la reducció i la transformació del seu hàbitat, la pesca a les llacunes i la recol·lecció d’exemplars com animals de companyia.

Al Delta de l’Ebre, només era present en dues llacunes litorals: Canal Vell i Encanyissada. A més, com a conseqüència del programa de recuperació iniciat el 2006, hi viuen actualment a l’Illa de Buda i la llacuna de l’Alfacada. Des de l’inici del programa, s’han alliberat al delta de l’Ebre 932 exemplars.


 

Categories: 
Municipis: 
Priorat
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Article

El projecte “LLIGAMS, teixint natura amb la societat” de Sàmara Natura, guanya la 4a edició del Premi “Natura i Societat” promogut per la Fundació Privada Girbau

Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Butlletí