Autor: Marc Solanes Calderón
Infografia: Sergi Mayench
El malbaratament alimentari és un dels grans reptes de la societat del consum d'avui. A Catalunya, Espanya i Europa, les xifres són esfereïdores. En territori català, segons les dades publicades Ministeri d'Agricultura i la Generalitat de Catalunya, es malbaraten 260 milions de quilograms cada any. És a dir, 35 quilos per persona. El 58% de tota aquesta pèrdua, a més, es produeix a les llars.
Gairebé el 75% de les llars van desaprofitar aliments aptes per al consum.
En el cas d'Espanya, les dades s'incrementen fins als 1.363 milions de quilos cada any. Gairebé el 75% de les llars, és a dir, tres de cada quatre, van desaprofitar aliments aptes per al consum. Si ens fixem en el conjunt d'Europa, segons les dades publicades per Feedback EU, es podrien haver reaprofitat fins a 153.500 milions de quilos de menjar. Un malversament que acaba tenint un cost de 143.000 milions d'euros anuals.
A més, tot i que encara no hi ha dades en ferm, el sector primari també és una de les principals fonts de malbaratament de productes que podrien ser aptes per al consum humà, però que no s'accepten al circuit comercial. Segons les dades de Feedback EU, s'estaria desaprofitant al voltant del 20% de la producció total d'aliments de la Unió Europea.