Els rius de Barcelona milloren la qualitat, segons l'informe 2009 de la Qualitat ecològica

Redacció
15/09/2010 - 00:00
Aquest any 2009 el percentatge de punts amb estat pèssim és el més baix de tot l'estudi (5%). També cal destacar en el 2009 l'augment de punts amb una qualitat de l'aigua bona o molt bona (60%). Aquesta millora general s'observa a les cinc conques per separat.

Ja es pot consultar on-line l'últim informe del Programa de la qualitat ecològica amb les dades de l'any 2009. Tot i que és el quinzè any que s'edita, és des del 2006 que la web d'aquest programa d'estudi de la qualitat ecològica dels rius recull i sintetitza les dades sobre l'estat ecològic dels cinc rius de la província de Barcelona: el Llobregat, el Besòs, el Foix, el Ter i la Tordera, tant en el seu curs principal com d'alguns dels seus afluents. En aquesta mateixa web, l'usuari també es pot descarregar la base de dades històrica (1994-2009) i consultar els antics informes disponibles en línia.

Els rius de Barcelona han millorat la qualitat
Aquest any 2009 el percentatge de punts amb estat pèssim és el més baix de tot l'estudi (5%). També cal destacar en el 2009 l'augment de punts amb una qualitat de l'aigua bona o molt bona (60%). Aquesta millora general també s'observa a les cinc conques per separat. La novetat d'aquest informe és la inclusió de l'apartat Evolució de la qualitat dels rius que s'ha inclòs amb l'ànim de sintetitzar de forma gràfica la tendència de la qualitat de l'aigua dels rius de la província en el temps. Així, observant l'històric de la qualitat de l'aigua s'observa que el percentatge de punts de qualitat pèssima també disminueix en el temps.

L'aplicació permet veure l'informe dels rius del darrer any en format mapa i text. L'usuari pot afegir les capes ambientals que desitgi (depuradores, espais protegits, cobertes del sòl...) així com canviar el fons (topogràfic o ortofotomapa). Per cada conca es mostren 12 fitxes de paràmetres químics, d'entorn i de la qualitat biològica. Uns cercadors permeten localitzar ràpidament el punt de mostreig, el municipi, la comarca o la conca desitjada. En la mateixa pàgina, s'ofereix informació sobre els diferents índexs i paràmetres que s'usen per caracteritzar l'estat ecològic dels rius. També es mostren fotografies, dibuixos i claus d'identificació dels insectes aquàtics usats per caracteritzar l'estat ecològic dels rius. 

La iniciativa ha estat promoguda per la Diputació de Barcelona mitjançant la seva Oficina Tècnica d'Acció Territorial de l'Àrea d'Espais Naturals i l'ha portat a terme el Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona amb la col·laboració de diverses institucions. Aquests estudis van iniciar-se l'any 1994 i es van editar en paper fins l'any 2000. Per facilitar la seva consulta i interactivitat, l'any 2001 es van començar a editar en Cd-Rom. I des de l'any 2006 fins ara, s'ha fet un pas més per apropar la informació a la ciutadania i s'ha penjat a la web de l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona. 

Relacionats

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Article

Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".

Article

Butlletí