Es pot transformar el soroll en electricitat? Sonea, una bona idea però… inviable?

Ambientòloga, experta en ecodisseny
17/07/2010 - 00:00

Sonea és un aparell que permet transformar el soroll en energia elèctrica. Imagineu que el soroll de les àrees industrials, obres, aeroports, discoteques i carrers i autopistes amb trànsit, etc; es pogués reduir i alhora aprofitar per generar energia.

En quines fases sóc més sostenible? Per què?
-
Ús: Segons els seus creadors, una unitat de 45x45 cm de superfície i 8 cm d'ample, amb un pes de 7 quilograms, pot generar 30 watts d'energia per cada decibel de so.

De fet, existeix una clara tendència de projectes lligats a l'obtenció d'energia a partir de l'energia cinètica: portes giratòries, panells sota terra, etc. Són algunes de les solucions que s'estan implementant en ciutats per abastir-les energèticament. Però aquests casos els explicarem en una sèrie especial d'ecodissenys específica sobre iniciatives dirigides a l'aprofitament de l'energia.

Però...
Segons diversos dissenyadors no resulta un disseny viable. La transformació de decibels en watts condueix a la confusió ja que els watts no són unitats d'energia sinó del consum d'aquesta, i a més, un increment en 10 decibels és un increment en 10 vegades de la intensitat del soroll i per tant cada decibel no pot generar la mateixa energia. En fi, que la idea és molt bona, però el seu plantejament ignora alguns conceptes bàsics de física. Però, insistim que, més enllà de la seva viabilitat, la idea d'aprofitar energia ja existent o que ja es genera, per generar-ne de nova resulta suficientment interessant com per dissenyar productes i serveis en aquest sentit; tot i que millor si aquests són viables. Realment serà possible que en un futur deixem de sentir el soroll dels cotxes del carrer i carregar el nostre portàtil alhora?

Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona posa a l'abast de tothom una plataforma per a la visualització d’un sistema d’indicadors multidimensional en clau d’Agenda 2030 sobre la realitat econòmica, social i ambiental dels municipis de la província de Barcelona. El Visor 2030 permet fer una anàlisi interactiva des de diferents punts de vista: per municipis, per comarques, per trams de població, per ODS o per indicador. 

Article

Els punts de recàrrega domèstica, la base per a la generalització de la mobilitat elèctrica a Catalunya. Dos informes elaborats per l’ICAEN constaten la necessitat d’impulsar els punts de recàrrega de baixa potència.​

Article

El TERMCAT publica la Terminologia de la sequera, un recull terminològic que agrupa en un sol recurs termes de diverses àrees que tenen com a denominador comú el fet que es fan servir en textos especialitzats i de divulgació dedicats a analitzar el fenomen de la sequera des dels diversos punts de vista possibles, i a identificar les mesures que es poden implantar per a fer-hi front.

Butlletí