Es pot transformar el soroll en electricitat? Sonea, una bona idea però… inviable?

Ambientòloga, experta en ecodisseny
17/07/2010 - 00:00

Sonea és un aparell que permet transformar el soroll en energia elèctrica. Imagineu que el soroll de les àrees industrials, obres, aeroports, discoteques i carrers i autopistes amb trànsit, etc; es pogués reduir i alhora aprofitar per generar energia.

En quines fases sóc més sostenible? Per què?
-
Ús: Segons els seus creadors, una unitat de 45x45 cm de superfície i 8 cm d'ample, amb un pes de 7 quilograms, pot generar 30 watts d'energia per cada decibel de so.

De fet, existeix una clara tendència de projectes lligats a l'obtenció d'energia a partir de l'energia cinètica: portes giratòries, panells sota terra, etc. Són algunes de les solucions que s'estan implementant en ciutats per abastir-les energèticament. Però aquests casos els explicarem en una sèrie especial d'ecodissenys específica sobre iniciatives dirigides a l'aprofitament de l'energia.

Però...
Segons diversos dissenyadors no resulta un disseny viable. La transformació de decibels en watts condueix a la confusió ja que els watts no són unitats d'energia sinó del consum d'aquesta, i a més, un increment en 10 decibels és un increment en 10 vegades de la intensitat del soroll i per tant cada decibel no pot generar la mateixa energia. En fi, que la idea és molt bona, però el seu plantejament ignora alguns conceptes bàsics de física. Però, insistim que, més enllà de la seva viabilitat, la idea d'aprofitar energia ja existent o que ja es genera, per generar-ne de nova resulta suficientment interessant com per dissenyar productes i serveis en aquest sentit; tot i que millor si aquests són viables. Realment serà possible que en un futur deixem de sentir el soroll dels cotxes del carrer i carregar el nostre portàtil alhora?

Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona ha aprovat una nova convocatòria subvencions per impulsar projectes d’educació ambiental per part d'entitats sense ànim de lucre.​

Article

Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb GSMA Foundry i B Lab Spain, llança aquests premis internacionals per reconèixer i premiar els millors projectes innovadors en la transició digital responsable que contribueixen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i a la generació d’impacte positiu.

Article
El 75% de la població catalana pot viure en ciutats dels 15 minuts.

Exemples de mapes digital per trobar ciutats de 15 minuts. 

Butlletí