Es pot transformar el soroll en electricitat? Sonea, una bona idea però… inviable?

Ambientòloga, experta en ecodisseny
17/07/2010 - 00:00

Sonea és un aparell que permet transformar el soroll en energia elèctrica. Imagineu que el soroll de les àrees industrials, obres, aeroports, discoteques i carrers i autopistes amb trànsit, etc; es pogués reduir i alhora aprofitar per generar energia.

En quines fases sóc més sostenible? Per què?
-
Ús: Segons els seus creadors, una unitat de 45x45 cm de superfície i 8 cm d'ample, amb un pes de 7 quilograms, pot generar 30 watts d'energia per cada decibel de so.

De fet, existeix una clara tendència de projectes lligats a l'obtenció d'energia a partir de l'energia cinètica: portes giratòries, panells sota terra, etc. Són algunes de les solucions que s'estan implementant en ciutats per abastir-les energèticament. Però aquests casos els explicarem en una sèrie especial d'ecodissenys específica sobre iniciatives dirigides a l'aprofitament de l'energia.

Però...
Segons diversos dissenyadors no resulta un disseny viable. La transformació de decibels en watts condueix a la confusió ja que els watts no són unitats d'energia sinó del consum d'aquesta, i a més, un increment en 10 decibels és un increment en 10 vegades de la intensitat del soroll i per tant cada decibel no pot generar la mateixa energia. En fi, que la idea és molt bona, però el seu plantejament ignora alguns conceptes bàsics de física. Però, insistim que, més enllà de la seva viabilitat, la idea d'aprofitar energia ja existent o que ja es genera, per generar-ne de nova resulta suficientment interessant com per dissenyar productes i serveis en aquest sentit; tot i que millor si aquests són viables. Realment serà possible que en un futur deixem de sentir el soroll dels cotxes del carrer i carregar el nostre portàtil alhora?

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Feti i el pesticida malèfic és un còmic escrit per Neus Cáceres i il·lustrat per Gemma Zaragüeta.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Estimada Collserola és un llibre de Raúl Deamo per Barcelona Carnet de Voyage.

Butlletí