Font: Ajuntament de Rubí
Rubí ha acollit el Fòrum d’Escoles Verdes de Primària del Vallès Occidental, en què professorat i alumnat han intercanviat experiències per reduir el plàstic als centres educatius
Al voltant d’una cinquantena d’alumnes i mestres de deu Escoles Verdes de la província s’han reunit aquest 28 de març a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler per intercanviar experiències al voltant de la reducció dels residus de plàstic. La trobada s’ha celebrat en el marc dels Fòrums territorials d’Escoles Verdes i de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).
La coordinadora de l’Àmbit de Medi Ambient de l’Ajuntament de Rubí, Coral Coscollola, ha donat la benvinguda a les persones assistents, provinents de les escoles rubinenques Mossèn Cinto Verdaguer, Montessori, Vint-i-cinc de Setembre, Rivo Rubeo, Nostra Senyora de Montserrat i Regina Carmeli, a banda dels centres Mare de Déu de Montserrat de Castellbisbal, Rosella de Viladecavalls, Pineda de l’Hospitalet de Llobregat i FEDAC de Cerdanyola. “Estem molt contents que vingueu a la nostra ciutat a compartir les vostres experiències. A l’Ajuntament de Rubí sempre estem al vostre costat per fer activitats com aquestes, que ens ajuden a fer xarxa”, ha manifestat Coscollola, qui ha evidenciat la importància que jugaran les escoles un cop entri en vigor la prohibició dels plàstics d’un sol ús a partir del 2021, aprovada aquesta mateixa setmana pel Parlament Europeu.
Josep Planas, subdirector general d’Informació i Foment de la Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, també ha alertat de la urgència d'eliminar els residus de plàstic: “El problema ja no són les bosses [...]. Pràcticament tot el que ens envolta porta plàstic, fins i tot la roba que portem a sobre, que va deixant petites fibres. Aquestes partícules van a parar al mar i finalment a la cadena tròfica [...], de manera que acaben arribant a nosaltres. I no sabem quin efecte tenen”.
Sota el lema Plàstic zero a les escoles, les persones assistents a la trobada d’aquest dijous han intercanviat experiències desenvolupades als seus respectius centres per tal de reduir aquest tipus de residus. Alumnat i professorat han treballat dividits en grups i després s’han reunit per compartir un dinar de carmanyola. La trobada ha finalitzat amb una acció simbòlica de neteja al bosc de Ca n’Oriol, en col·laboració amb l’entitat Caçadors de Trastets.
20 anys d’Escoles Verdes
La Generalitat impulsa el programa Escoles Verdes amb l’objectiu de donar suport als centres educatius que vulguin incorporar els valors de l'educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits del centre, promoure la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn, i afavorir l’intercanvi entre els centres que comparteixen objectius.
Aquest curs 2018-2019 se celebren 20 anys d’aquest programa, que compta amb la participació de 677 centres. A Rubí, hi ha una desena d’Escoles Verdes: Escola Montessori, Escola Nostra Senyora de Montserrat, Escola Rivo Rubeo, Escola Vint-i-cinc de Setembre, Escola Mossèn Cinto Verdaguer, Col·legi Regina Carmeli, Col·legi Balmes, Institut l’Estatut, Institut Duc de Montblanc i Institut J. V. Foix.