Font: Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya
El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) dedica vuit projectes estatals i quatre europeus a la innovació en sostenibilitat i eficiència energètica, un àmbit en el que comprèn des de l’optimització energètica dels processos industrials, l’electromobilitat i l’emmagatzematge energètic fins l’edificació de consum energètic quasi nul i la digitalització de les xarxes elèctriques.
Segons explica el director de la Unitat Tecnològica de Sostenibilitat d’Eurecat, Miquel Rovira, “tots aquests recursos estan a disposició de les empreses perquè puguin tirar endavant amb èxit tots els seus reptes de futur”, per tal que “es puguin ajudar del coneixement del centre tecnològic per desenvolupar els seus productes, serveis o millorar els seus processos, amb un màxim respecte al medi ambient”.
En aquest sentit, Eurecat ha desenvolupat, en resposta a la directiva 2010/31/UE, eines de disseny, gestió i finançament per “abordar el nou model d’edificació de consum energètic quasi nul, tant en edificis d’obra nova com en el cas de la rehabilitació”, afegeix el director de l’Àrea de Tecnologies Industrials d’Eurecat, Xavier Plantà.
En aquest apartat, el projecte europeu SustianCo ha permès donar suport tècnic a la fase de desenvolupament de projectes executius d’edificis i fixar també valors concrets en la línia de definició a nivell estatal del concepte d’edificació de consum energètic quasi nul.
A més, el centre tecnològic ha abordat el repte de la rehabilitació energètica integral, en el marc del projecte ZEMedS, en el que ha desenvolupat deu simulacions energètiques de centres escolars situats en el clima mediterrani. El resultat ha demostrat que el punt clau per minimitzar les emissions de diòxid de carboni en edificis és abordar, en primer lloc, millores passives d’envoltant tèrmic, d’estratègies de ventilació i de capacitació en bones pràctiques d’ús.
Un altre exemple d’innovació aplicada al camp de la eficiència energètica a les xarxes d’abastiment d’aigua és la constitució, conjuntament amb el Grup Inclam, de l’empresa de base tecnològica WatEner, que comercialitza una nova solució tecnològica que millora l’eficiència energètica en aquestes instal·lacions, mitjançant tècniques d’intel·ligència artificial i d’aprenentatge automàtic.
Mobilitat sostenible i digitalització de xarxes elèctriques
Segons destaca Plantà, la mobilitat sostenible és un altre dels eixos en els que treballa el centre tecnològic, “amb especial incidència en l’estudi de noves fórmules d’emmagatzematge d’energia per aplanar el camí de la introducció del vehicle elèctric, de la mà d’empreses referents”, tant del sector de l’automoció com de fabricants de punts de recàrrega.
En l’esfera de la digitalització de xarxes elèctriques, té la capacitat de generar eines i serveis TIC a tots els actors de les futures xarxes elèctriques, per poder proporcionar més estabilitat i seguretat i amb electricitat provinent de fonts renovables.
Comunitats RIS3CAT i laboratoris especialitzats
Eurecat forma part de la Comunitat RIS3CAT d’Indústries del Futur, que comptarà amb un pressupost de 16,5 milions d’euros per consolidar un pol d’innovació líder en fabricació eficient i sostenible a Catalunya i lidera també la Comunitat RIS3CAT Aigua, que dedicarà un pressupost de 12 milions d’euros al desenvolupament d’un pla d’acció, amb projectes d’I+D estratègics, amb la finalitat d’impulsar la innovació i la sostenibilitat en aquest camp.
Eurecat compta, així mateix, amb el laboratori de Microxarxes i d’integració de Renovables per optimitzar la integració d’energies renovables en instal·lacions aïllades o autònomes, analitzant l’estabilitat de la xarxa, tant en mode aïllat i amb connexió com per a l’emmagatzematge energètic. També disposa d’un Laboratori de Bateries i Vehicle Elèctric, que compta amb equips per realitzar assajos vinculats amb l’eficiència.