Granollers acull una reunió del projecte europeu COMPOSE d'energies renovables i eficiència energètica

Font: Ajuntament de Granollers

09/12/2018 - 19:36

Granollers ha acollit la 5a reunió del projecte europeu COMPOSE (Rural Communities engaged with Positive Energy) (link is external) que té l’objectiu d’incrementar la quota d’energies renovables i l'eficiència energètica en zones periurbanes i rurals de la Mediterrània. Granollers, juntament amb deu ciutats mediterrànies més, forma part del COMPOSE. Periòdicament, els països socis es reuneixen per intercanviar coneixements i experiències. Per aquest motiu, la reunió va permetre tractar temes d'abast del projecte així com visitar en directe les actuacions pilot d'energies renovables fetes a la ciutat. A més, possibilita la interacció amb empreses locals que treballen en iniciatives innovadores per a la transició energètica. 

El projecte COMPOSE s’emmarca dins del programa Interreg Med (link is external), té una durada de 3 anys (2017-2019) i compta amb un pressupost total de 2.551.244 euros, dels quals un 85% estan finançats per la Unió Europea. 

Granollers, que gestiona 235.024 euros del pressupost, ha centrat les seves accions a Palou. Fins avui s’han desenvolupat les actuacions següents: 

• Anàlisi del potencial per implantar energies renovables a Palou (sector públic i privat). 

• Disseny i desenvolupament de la campanya "D.E. Palou" (Denominació Energètica de Palou) sobre l’estalvi energètic i la promoció de les renovables a Palou amb la vessant solidària de la lluita contra la pobresa energètica. 

• Execució de projectes pilot d’energies renovables orientats a l’autoconsum en equipaments i instal·lacions públiques en el període 2017-2019. Així, que s’han instal·lat 2 sistemes solars fotovoltaics al Centre de Can Cabanyes i al recinte Firal de 2 i 0,75 kWp, respectivament. També s’ha redactat el projecte executiu per a la instal·lació solar FV de Can Muntanyola-Centre de Serveis a les empreses (18,2 kWp). 

• Anàlisi de viabilitat sobre la creació d’una microxarxa amb autonomia energètica (basada en renovables) a Palou. En concret, s’ha redactat el projecte executiu per a la construcció d'una xarxa de biomassa a la zona rural de Palou. 

• Definició del model de negoci possible a l’entorn de la generació descentralitzada d’energia renovable i les opcions de finançament existent per a l’expansió de les renovables a l’àmbit de Palou. Per aquest motiu, s'ha redactat i consensuat amb la participació dels actors involucrats de Palou "l'Estratègia 2018-2022 per impulsar la inversió en energies renovables i eficiència energètica a l'àmbit rural i suburbà de Granollers i altres territoris rurals de la zona MED".

El regidor de Medi Ambient, Activitats i Espais Verds, Albert Camps, ha subratllat la voluntat de l'ajuntament d'augmentar les accions a favor de la sostenibilitat a tota la ciutat. En aquest sentit, el govern municipal treballa perquè els edificis municipals es converteixin en equipaments autosuficients energèticament. D'aquesta manera, les actuacions presents i futures de l'ajuntament s'encaminen cap a la generació i l'autoconsum d'energia. 

En la seva intervenció, el regidor Albert Camps ha explicat que la instal·lació d'energies renovables i l'aplicació de mesures d'eficiència energètica, com els projectes pilot desenvolupats a Palou, serveixen d'exemple per al sector privat alhora que motiva futures inversions privades en energies netes i edificis sostenibles. Finalment, el regidor també ha destacat el valor dels projectes europeus que permeten a treballar en xarxa amb diversos actors territorials i sectorials de diferents països per aprofitar sinèrgies i sumar coneixements i experiències. 

A la jornada també hi ha participat la doctora i científica eslovena, Lučka Kajfež, com a assessora experta en climatologia. Kajfež va formar part del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC en les seves sigles en anglès) que va rebre el Premi Nobel de la Pau l'any 2007.

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Lliurat per la Fundació Impulsa Talentum en el marc de la Fira ISE 2024 que se celebra al Recinte Firal Gran Via

Article

Santa Coloma de Gramenet compta amb una nova promoció d’habitatge públic sostenible al barri de Fondo. L’edifici, desenvolupat per l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i amb l’assessorament de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) en el marc del projecte europeu syn.ikia, compta amb 38 habitatges de lloguer assequible, dissenyats amb criteris d’energia positiva, és a dir, capaços de generar més energia de la que consumeixen.

Article

Els integrants de la Comunitat Energètica Municipal de Sitges ja han començat a rebre l'energia fotovoltaica dels edificis municipals.

Butlletí