Guia d’actuació amb fauna marina a les platges del litoral barceloní

26/10/2017 - 16:58

La guia vol ser una eina útil per facilitar pautes d’actuació adequades, seguint criteris d’ordre i salut pública davant situacions d’albirament o de troballa a la platja d’animals marins.

Sovint en la costa catalana podem fer l’albirament o fins i tot trobar a la platja animals marins, que arriben de forma espontània en el cas de les tortugues marines en el procés de nidació o bé animals com els dofins que a causa de malalties, dificultats en la seva navegació, etc.acaben varant a les nostres platges molt debilitats.

Els responsables municipals, tècnics de medi ambient o policia local, han de fer front a aquest situació i actuar de manera eficaç amb el doble objectiu de protegir la fauna i prevenir qualsevol risc per la població. Per aquest motiu la Gerència de Serveis de Medi ambient de la Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció ambiental, ha proposar a la Fundació per la conservació i recuperació d’animals marins -CRAM-, la redacció d’una guia.

La Guia d’actuació amb fauna marinapretén ser una eina útil per als responsables municipals, que els permeti la identificació d’espècies marines que poden aparèixer a les costes del litoral català i faciliti unes pautes d’actuació adequades, seguint uns criteris d’ordre i salut pública, tot vetllant per al benestar i conservació de la fauna marina.

La Guia té com a objectiu fomentar el coneixement dins del marc de la gestió i regulació de la fauna marina protegida i no protegida. També facilitar informació bàsica de les principals característiques de 35 espècies de fauna marina, entre les quals es troben tortugues, cetacis, aus i elasmobranquis, que permeti a l’observador una correcta identificació de l’espècie. Dins de cada grup de fauna trobem un apartat amb un esquema de biologia bàsica i informació d’identificació agrupada per espècie, on es descriuen els recursos següents: nom comú i científic, fotografia o il·lustració, descripció de les característiques distintives, el règim de protecció a efectes legals i l’elevada freqüència d’albirament, quan s’hi escau.

També es pretén donar a conèixer les situacions que es poden presentar amb diferents espècies, la majoria de les quals es troben protegides, i proposar pautes d’actuació en clau municipal que orientin l’actuació sota uns criteris estandarditzats. I , finalment, fomentar el coneixement sobre biodiversitat marina i promoure la sensibilització vers la preservació del patrimoni natural present a les nostres costes.

La Guia ha estat dissenyada per ser de fàcil lectura, incorporant elements gràfics i il·lustracions que facilitin la comprensió dels continguts, amb una selecció acurada de la informació més rellevant sobre els aspectes fonamentals relacionats amb fauna marina i la seva conservació.

En la jornada celebrada aquest 25 d'octubre per explicar la guia s’han abordat aspectes de com actuar davant de situacions com l’arribada a la platja de forma espontània d’animals marins, com ara tortugues marines en el procés de nidificació, o bé els dofins malalts, que acaben varant a les platges. La sessió ha servit per posar en comú els coneixements i les accions necessàries a adoptar des dels ajuntaments davant de la presència de fauna marina al seu litoral.

Foto1: Família de dofins mulars (Tursiops truncatus), © Willy Volk


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Xarxa per la Conservació per la Natura ha llançat #LesVeusDelTerritori, una campanya que vol donar veu a aquelles persones que, dia a dia, treballen per cuidar i protegir els nostres ecosistemes.

Article

Reobert el tràmit per apadrinar escocells per part de l'Ajuntament de Barcelona

Butlletí