Idees amb èxit comprovat per prevenir els residus municipals

Sostenible.cat
27/11/2008 - 00:00

Prevenir el residus, a banda de ser un dels objectius bàsics del pla PROGREMIC 2007-2012, és una necessitat real per als ajuntaments. L'impacte ambiental i el cost econòmic derivats de l'enorme quantitat de residus que actualment generen els ciutadans és molt alt. I, a més, sembla que creix any rere any. És evident, doncs, que cal posar-hi fre. I cal fer-ho des de l'àmbit municipal, el més proper a les persones i empreses, i el que més pot influir de manera directa en el seu comportament.

Però, com fer-ho? Les campanyes de comunicació institucionals no solen ser suficients. Cal posar en marxa mesures concretes que facilitin la prevenció de residus. I ara se'n poden trobar una vintena llarga a la nova Guia per a l'elaboració de plans locals de prevenció de residus municipals, de l'Agència de Residus de Catalunya, en la qual també hi ha col·laborat l'Agència d'ecologia Urbana de Barcelona.

Destinat especialment als tècnics municipals de medi ambient, el llibre recull metodologies per a la diagnosi dels residus d'una població, i exemples detallats de mesures concretes que es poden posar en marxa i que s'han provat en altres poblacions. La guia destaca, a més, la importància d'implicar a tots els departaments d'un ajuntament a l'hora de posar en marxa un pla de prevenció de residus.

Radiografia de la situació actual
La primera part de la guia incideix en com mesurar la generació de residus d'un municipi. Cal detectar, sobretot, els tipus de materials i quins són els agents que els generen, per poder aplicar les mesures adequades. Així, per exemple, si s'identifica una gran superfície o un centre comercial com a gran generador de residus, es podrà dissenyar un pla concret per aquest àmbit.

També cal tenir en compte si es recullen elements tòxics i d'on provenen, així com tenir xifres de quantitats de matèria orgànica, paper, envasos o vidre per decidir en quina àrea és prioritari actuar. Tot seguint la metodologia de la guia, a més de quantificar els residus, es pot valorar què suposen en cost ambiental i econòmic per al municipi. S'explica també com fer servir el SIMUR (Sistema d'Informació i Modelització Urbana aplicat a Residus), que permet preveure els resultats de les diferents mesures que es poden posar en marxa.

Mesures concretes, i amb l'aval de l'experiència
La part més interessant de la guia són les 23 fitxes de mesures concretes que es poden aplicar a nivell municipal. Cadascuna inclou una descripció detallada de l'acció, quins recursos calen per endegar-les i, per saber-ne més detalls, enllaços a les webs dels municipis catalans o d'altres indrets, cosa que permet posar-se en contacte amb els qui ja ho han aplicat i conèixer com ha funcionat o amb quins entrebancs s'han pogut trobar durant l'aplicació.

Un grup de les mesures estan destinades a prevenir els residus de matèria orgànica, com ara la posada en marxa de l'autocompostatge individual o comunitari o la promoció de cubells airejats i bosses compostables per a la recollida. Pel que fa a la fracció de paper i cartró, hi ha idees per regular el repartiment de publicitat i la premsa gratuïta a un municipi o com crear un programa escolar de reutilització dels llibres de text i lectura. Per prevenir els residus provinents dels envasos, es proposa fer promoció de l'aigua de l'aixeta i de la venda a granel i amb menys envasos als mercats i botigues de la població, o substituir les bosses de plàstic d'un sol ús per elements reutilitzables.

I més enllà de les mesures per reduir el que es llença als contenidors habituals, s'ofereixen idees també per fomentar la reutilització de roba, mobles i altres productes, i per crear xarxes de lloguer de materials que es poden compartir, com ara eines de bricolatge o de jardineria, material esportiu, equipament informàtic... D'aquesta manera es reduiria el consum d'objectes que no són de primera necessitat ni d'ús diari. I, a menys consum, menys residus.

Per aconseguir un exemplar de la guia cal adreçar-se a l'Agència de Residus de Catalunya.

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Article


El futur del nostre planeta està en joc. Estem enmig d'una emergència climàtica i la finestra per actuar s'està tancant ràpidament. L'Informe sobre la bretxa d'emissions del Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides de 2024 destaca les opcions difícils a què ens enfrontem: limitar l'escalfament global a 1,5 °C, lluitar per adaptar-se a 2 °C o afrontar conseqüències catastròfiques a 2,6 °C o més.

Butlletí