Les festes de Nadal són potser les dates més assenyalades del calendari, uns dies d'alegria, solidaritat i celebració amb la família i amb els amics. Cada vegada més, però, el Nadal més tradicional s'ha convertit també en un temps de consum, no sempre ben controlat. La compra de menjar i beure, de regals per Nadal o Reis, l'augment de la mobilitat a causa dels desplaçaments als comerços o a casa dels familiars, l'increment de la despesa energètica en il·luminació i calefacció o la utilització d'elements ornamentals naturals, com ara els avets i la molsa, són, totes elles, algunes de les situacions que ens poden fer oblidar el respecte pel nostre medi ambient.
Per aquest motiu, el departament de Medi Ambient i Habitatge dóna una sèrie de consells per un Nadal més sostenible, com ara per exemple comprar només avets que portin una etiqueta que garanteixi l'origen i la sostenibilitat de la plantació de la qual procedeix i que, un cop passades les festes, es porti al punt de recollida més proper per tractar aquest residu adequadament i fer-ne compost. També es pot optar per altres espècies d'arbres que siguin autòctons i, per tant, adaptats al clima mediterrani, i amb més possibilitats de sobreviure després de les festes.
Minimitzar els residus
Durant aquesta època, també és important intensificar les pràctiques de reducció i reciclatge dels residus que produïm, i minimitzar-ne l'impacte en el medi ambient. A més, actualment hi ha en marxa una campanya per reduir la generació dels residus, que amb el lema Aquí reduïm, vol posar l'accent en la prevenció com un dels eixos prioritaris de la política de gestió dels residus.
Aquests són alguns dels consells:
-Regalem coses útils i serveis. Per a les joguines amb bateries, procurem que siguin recarregables i, un cop esgotades, dipositem-les al contenidor de recollida de piles.
-Procurem que els productes que comprem no tinguin un excés d'embolcalls.
-Anem a comprar amb el cabàs o el carretó i evitem les bosses de plàstic d'un sol ús.
-Felicitem els amics i familiars amb nadales electròniques si és possible.
-Fem els guarniments procurant reutilitzar objectes: reaprofitem cintes, llaçades, capses, bosses, paper d'embolicar...
-Abans de reciclar o llençar definitivament qualsevol objecte, procurem donar-hi una altra utilitat.
-Utilitzem els sistemes de recollida selectiva i aboquem els residus als contenidors corresponents, o bé duem els materials específics a la deixalleria del municipi.
(P)
Petita guia pràctica
En la mateixa línia, l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha reeditat la petita guia pràctica amb idees i consells per a fer un Nadal més sostenible, realitzada fa dos anys en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
La guia, que es pot consultar en format electrònic al web municipal www.vilanova.cat/cria, recull idees per celebrar aquest Nadal de forma més responsable amb el medi ambient i les persones. Estructurada en diferents apartats, la guia parla de temes com l'àpat del Nadal, els residus, els regals i les joguines, l'energia o les compres nadalenques.
Alguns dels consells que s'hi poden trobar tracten sobre la utilització de les piles recarregables per a les joguines i aparells electrònics, la reducció de residus i embolcalls innecessaris, el reciclatge i la recollida selectiva, o sobre la utilització del comerç just i l'artesania local en les compres nadalenques. Altres dels consells que recull aquesta guia parlen de la conveniència de substituir el tradicional avet de Nadal per un altre tipus d'arbre que duri més temps i que posteriorment es pugui replantar amb èxit (cirerer d'arboç, llentiscle, ficus benjamí...) així com la opció de utilitzar motius nadalencs alternatius o fets per nosaltres amb material de rebuig.
Tot plegat, com diu la pròpia guia, amb l'objectiu de desitjar un bon Nadal també al medi ambient.
--
També a Sostenible.cat:
Una taula de nadal... ecològica!
El valor de reciclar
El reciclatge d'una ampolla de vidre estalvia l'energia necessària per mantenir engegada una bombeta de 100 W durant quatre hores. A més, la fabricació d'una tona de vidre reciclat estalvia 1,2 tones de matèries primeres i 130 kg de petroli. Pel que fa al paper, la seva fabricació a partir de paper usat consumeix un 15% menys d'aigua que si es fabrica amb polpa vegetal. Una tona de paper reciclat evita, a més, la tala de 17 arbres de vint anys (0,4 ha de bosc).
Adjunt | Mida |
---|---|
avet_nadal.jpg | 19.85 KB |