La caracterització de residus a Santa Perpètua de Mogoda mostra els impropis al rebuig

22/11/2017 - 16:45

Es tracta d'una activitat organitzada per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Perpètua amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L'objectiu de l'activitat era detectar els impropis del rebuig. Per fer-ho s'han agafat tres bosses del contenidor del rebuig situat a la plaça Nova i s'han analitzat i separat els residus.

Per fer-ho s'han agafat tres bosses del contenidor del rebuig situat a la plaça Nova i s'han analitzat i separat els residus. Les persones que dinamitzaven l’activitat han agafat bosses d’escombraries del contenidor de resta, les han obert per tal d’analitzar les deixalles que s’hi han dipositat i les han anat classificant en les diferents fraccions per prendre consciència de tot el que es podria haver separat en origen. L’objectiu d’aquesta proposta és sensibilitzar la ciutadania sobre la separació de residus i resoldre els dubtes que es puguin generar, i detectar els impropis del rebuig.

La classificació de les deixalles abocades ha demostrat, amb dades provisionals, que el 44,5% corresponien a aquesta fracció, el rebuig. En canvi, al contenidor de la matèria orgànica hauria hagut d'anar el 23,6% de les deixalles analitzades, un 17,5% al de vidre, un 11,86% al contenidor dels envasos i un 2,5% al de paper i cartró.

Els assistents a l'activitat han estat pocs però han evidenciat la importància de la separació de les deixalles i han preguntat les dinamitzadores de l'activitat alguns dubtes sobre el reciclatge. La Regidoria de Medi Ambient havia enviat cartes als veïns propers a la plaça Nova convidant-los a l'activitat i recordant-los la importància del reciclatge i la separació de residus.

La proposta ha volgut sensibilitzar la ciutadania sobre el reciclatge dels residus i prendre consciència de tot el que es podria haver separat en origen. L'any passat ja es va dur a terme aquesta activitat agafant bosses d'un contenidor de l'avinguda de l'Onze de setembre i la intenció es anar fent-la en diversos punts de la localitat per arribar al major nombre de ciutadans possible.

La regidora de Medi Ambient, Neus Garcia, ha explicat que al rebuig hauria d'anar el mínim residu, però, que encara hi ha persones que no fan la separació selectiva. Aquest fet "augmenta les despeses que ha de pagar el total de la ciutadania a la planta de tractament".

Les persones assistents han rebut una bossa plegable petita per anar a comprar i les tres bosses per fer la separació de paper, vidre i envasos correctament a casa.

L'objectiu europeu és reciclar el 60% de les deixalles i les dades de Santa Perpètua de 2016 no arriben al 28% de reciclatge.

Durant aquesta setmana, l'Ajuntament també distribueix bosses reutilitzables a la ciutadania en les entrades de diferents establiments comercials de gran capacitat i també ho farà al mercat setmanal que es celebra els dijous al passeig de la Florida.

Dijous s'ha programat al centre cívic Can Folguera el taller de reutilització Teixim un Mar de Plàstics, que consistirà en la reutilització i aprofitament de bosses i de residus plàstics per teixir roba o figures.

La Regidoria de Medi Ambient vol sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de separar correctament els residus per possibilitar així el seu reciclatge i la fabricació de nous productes i evitar que es destinin finalment a abocadors o incineradores amb un cost molt elevat. Reciclar significa un estalvi energètic i de matèries primeres a l’hora que un estalvi econòmic en el tractament, segons recorda Medi Ambient.

Poca recollida selectiva

A Santa Perpètua de Mogoda, els resultats de la recollida selectiva son únicament  d’un 27,61% respecte a les tones recollides, segons dades de l'any 2016.

L'Ajuntament demana el compromís de la ciutadania per complir l’objectiu d’augmentar el percentatge de la recollida selectiva al nostre municipi.

La regidora ha indicat que "cal millorar moltíssim" la recollida selectiva ja que l'any passat no es va arribar al 28% dels residus generats a Santa Perpètua. Neus Garcia ha explicat que cal insistir en reduir el volum de residus i en tot cas, reciclar correctament i posar el residu en el seu contenidor.

L'any passat aquesta activitat va posar de manifest que gairebé la totalitat dels residus que es llencen a Santa Perpètua al contenidor de rebuig, la fracció resta, es podrien separar correctament en els diferents contenidors de recollida selectiva.

D'altra banda, la regidoria de Medi Ambient recorda que les tovalloletes humides no s’han de tirar al WC i han de ser dipositades al contenidor de rebuig. A la deixalleria municipal es pot aportar electrodomèstics, pots de pintura, oli, roba i altres residus i que teniu a la vostra disposició el TelefoNet 93 544 91 91 per a la recollida de voluminosos i restes de poda de forma gratuïta.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalSanta Perpètua de Mogoda

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Santa Perpètua reorganitza les bateries de contenidors de recollida de residus municipals, redueix els contenidors de resta/rebuig i, en alguns casos, incrementa els contenidors d’envasos.

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí