La construcció en fusta, cada vegada més present a Barcelona

07/10/2021 - 08:43

En els darrers anys s’han multiplicat les experiències de construcció en fusta, també d’edificis municipals

L’ús de fusta com a material constructiu ha guanyat terreny durant els darrers anys a tot Europa, per la seva contribució a una construcció baixa en carboni. Cada vegada hi ha més exemples de construcció en fusta, també a la ciutat de Barcelona:

  • L’edifici de la cooperativa d’habitatge La Borda, nominada als premis Mies 2022, s’ha construït amb estructura de fusta. Aquí es pot fer una visita virtual de l’obra, on s’explica el procés de construcció en fusta.
  • Un altre exemple d’edifici plurifamiliar en fusta és La Balma habitatge cooperatiu. Tots dos projectes són promoguts per Lacol, cooperativa d’arquitectes.
  • Pel que fa a equipaments municipals, el primer exemple d’ús de fusta com a material estructural va ser la rehabilitació del Casal de Barri Can Portabella, realitzada ja l’any 2015.
  • Com a exemple de nova construcció en fusta destaca el Poliesportiu Turó de la Peira, realitzat l’any 2018. Més informació aquí.

En relació a les obres municipals, la Instrucció Tècnica per a l’aplicació de criteris de sostenibilitat en la fusta (2015) estableix l'obligatorietat d'adquirir fusta i productes derivats de la fusta amb garanties de procedència d'explotacions forestals sostenibles o de fusta reciclada amb certificació (certificat FSC, PEFC o equivalent) així com la voluntat de promoure l'ús de la fusta com a material de construcció i de fomentar una diversitat més àmplia d'espècies i la fusta autòctona de gestió forestal sostenible.

Anualment es recopilen les dades de compra i contractació de fusta de l'Ajuntament, a través del qüestionari municipal de compra de fusta, i es publiquen els resultats en l'Informe de compra responsable de fusta de l'Ajuntament de Barcelona.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Barcelona s'ha adherit a una declaració, juntament amb altres ciutats com Oslo, Copenhagen, Vantaa i Hèlsinki, on es compromet a què el 50% de la maquinària de les obres públiques sigui lliure d'emissions el 2030.

Article

El Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ja inclou l’aprovació definitiva de la resolució per la qual es redueixen els horaris d’obertura de les terrasses situades en aquests espais. Des del 28 d'octubre, entre setmana, de diumenge a dijous, hauran de tancar a les 23.00 hores, i els divendres, dissabtes i vigílies de festius, a les 24.00 hores.

Article

Apagar els llums de Nadal una hora abans suposa una reducció de 42 hores: si en anys anteriors l’enllumenat nadalenc va estar encès 259 hores, enguany ho estarà 217. És una mesura d’estalvi del consum energètic acordada amb les patronals del comerç i la restauració.

Butlletí