La crisi situa a la UE prop de l’objectiu de reducció d’emissions per al 2020

Font: AEMA
14/09/2010 - 00:00

Segons les noves estimacions de l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA), les emissions de gasos d'efecte hivernacle, tant per la la UE-27 com la UE-15 varen disminuir en un 6,9% el 2009 respecte al 2008. Així doncs, segons aquestes noves dades, les emissions de la UE-27 el 2009 es situen aproximadament un 17,3% per sota del nivell de 1990 i per tant molt a prop de l'objectiu de reduir les emissions un 20% el 2020. Per la seva banda, la UE-15 es situa un 12,9% per sota del nivell de l'any base, superior al seu compromís de Kyoto d'una reducció del 8% per primera vegada.

Segons l'AEMA, la causa primera d'aquesta acceleració en la davallada de les emissions és la profunda i excepcional recessió que al 2009 ha afectat a tots els sectors econòmics de la UE. De fet el consum de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas natural) es van reduir un 5,5% el 2009 respecte l'any anterior. El major impacte sobre les emissions de gasos d'efecte hivernacle procedien del 12,7% forta caiguda de la utilització del carbó. A més, en termes relatius, la reducció d'emissions més gran va ocórrer en els processos industrials que reflecteix menors nivells d'activitat en el ciment , el ferro i l'acer, i les  indústries químiques. Ara be, cal subratllar que al mateix temps, l'ús d'energies renovables (excepte la biomassa) va augmentar significativament, un 8,3%. Respecte als sectors coberts pel règim de comerç d'emissions de la UE (EU-ETS), durant el 2009 van reduir en un 11,6% les emissions en comparació amb 2008, per tant val a dir que aquest sectors realitzen retallades més grans.

No obstant, de cara al futur, l'AEMA subratlla que caldrà tenir present que la recuperació econòmica pot donar lloc a emissions més altes el 2010 en comparació amb l'any anterior o almenys no frenar el ritme de disminució en les emission.

Podeu descarregar aquí l'informe complert. 

Relacionats

Article

Quatre Escoles Bressol Municipals de Barcelona lideren el projecte RECOMPARTIM 2.0 que promou la reutilització i l’intercanvi de roba i objectes infantils per a un futur més sostenible i solidari

Article

Al local, situat al carrer Arnald de Corcó, s'hi vendran mobles, llibres o articles de decoració, entre d'altres

Butlletí