La Diputació de Barcelona ja té el primer edifici de consum zero

16/11/2023 - 08:59

El Centre de Conservació de Carreteres de la Diputació de Barcelona, situat a Calldetenes, és el primer edifici corporatiu en assolir el consum zero, gràcies a les obres de substitució de la coberta i d’adequació que s’hi han dut a terme i que han tingut un pressupost de 339.000 euros.

Per a la diputada de Serveis Generals i Transició Digital de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, aquesta actuació és «un primer pas per aconseguir que tots els edificis de la corporació siguin climàticament neutrals i autosuficients l’any 2030», a més de permetre «avançar en l’assoliment dels objectius del Pla Clima de la Diputació, reduint la demanda energètica de l’edifici, generant energia verda i descarbonitzant la flota de vehicles».

Durant les obres, que han permès que l’edifici sigui capaç d’abastir-se de la mateixa energia generada, s’ha substituït la coberta de fibrociment amb amiant per una nova coberta amb panell sandvitx per tal de descontaminar la nau i de dotar-la d’aïllament tèrmic, abans inexistent.

D’altra banda, s’han adequat diferents espais de la nau, com la zona d’oficines i vestidors; i també s’han substituït els finestrals de vidre per tancaments practicables i les lluminàries existents per noves amb tecnologia LED, a més d’instal·lar plaques fotovoltaiques per a la producció d’energia elèctrica, amb una potència de 12,15 KWp i una producció anual estimada de 19.471 KWh, evitant 9.143 Kg d’emissions de CO₂/any. També s’ha previst una futura instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics.

El Pla Clima és l’eina amb què la Diputació de Barcelona assumeix la seva responsabilitat enfront l’emergència climàtica i es proposa assolir la neutralitat climàtica l’any 2030, i s'avança 20 anys al compromís europeu. El Pla Clima té per objectiu assolir l’autosuficiència energètica i la neutralitat climàtica l’any 2030, amb zero emissions directes de gasos amb efecte d’hivernacle.

 


 

Municipis: 
OsonaCalldetenes

Relacionats

Article

Les escoles públiques Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i Soler, i l'Institut Ramon Turró i Darder han aconseguit estalviar més de dues tones de CO2 aquest curs. Aquesta és una de les dades més destacades del projecte 50/50 d'estalvi energètic, que la Diputació de Barcelona ha tancat amb un acte celebrat al Parc Franesc Macià.

Article

Sumem energies és una xarxa de centres educatius promoguda per Escoles + Sostenibles i l’Agència d’Energia de Barcelona que té per objectiu que l'alumnat impulsi accions d'eficiència energètica en el seu centre, mentre pren consciència sobre els impactes ambientals i socials de l’ús de l’energia.

Article

La totalitat de l’energia elèctrica subministrada durant l’any 2023 a la Diputació de Barcelona va tenir el certificat de garantia d’origen 100% renovable, fet que va suposar que els 13.580 MWh d’energia consumida pels edificis i recintes corporatius suposessin un estalvi en emissions de CO2 equivalent a 3.530 tones.

Butlletí