Font: Diputació de València
La Diputació de València impulsa el projecte pilot ‘Cuina contra el canvi climàtic’ a set menjadors de la comarca de l’Horta Nord per a promoure el menjar ecològic i de proximitat i assegurar una alimentació més respectuosa amb el medi ambient.
El projecte ‘Cuina contra el canvi climàtic’ és una iniciativa de l’Ajuntament de Godella i l’associació Menjadors Ecològics que pretén divulgar i recuperar una alimentació basada en l’augment de les verdures i la reducció de la proteïna animal. La prova pilot d’aquest projecte es realitzarà a les cuines del CEIP Pare Català de Benimaclet, el CEIP Santa Teresa de València, el CEIP Crist de la Providència de Meliana, el CEIP Mare de Déu del Pilar de Bonrepós i Mirambell, de la residència i centre de dia La Saleta de Godella, de l’hospital Pare Jofre de València i del restaurant El Racó de Meliana.
La iniciativa del consistori godellenc i del col·lectiu Menjadors Ecològics inclourà l’estudi del menú actual de cinc tipus distints de cuina (escolar, hospitalària, restauració, escola infantil, residència de persones majors) per part de professionals de la nutrició, la gastronomia i la pedagogia. Amb això, s’introduiran progressivament canvis al menú per tal de reduir la petjada hídrica, garantir l’aportació de tots els nutrients necessaris i aconseguir l’equilibri òptim entre proteïnes d’origen vegetal i animal.
El projecte prioritzarà, a més, la inclusió de productes de proximitat i de productores i productors de l’Horta per a recolzar l’agricultura local i el seu desenvolupament futur. L’objectiu final del canvi de model alimentari és que aquests canvis als menjadors públics es traslladen a les cuines particulars, de manera que cada persona l’assumisca com a propi.
La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha visitat el CEIP Pare Català de Benimaclet, a València, per a conèixer una de les set cuines que formen part d’aquesta iniciativa eco-gastronòmica. La vicepresidenta de la Diputació ha estat acompanyada per l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, i pel representant de Menjadors Ecològics, Carles Soler. La batllessa de Godella ha destacat: “és fonamental que des de la part pública es fomenten aquests tipus d’hàbits saludables que redueixen la petjada hídrica, afavoreixen el consum de productes de proximitat i de temporada, i donen viabilitat a les persones que treballen l’Horta”.
Carles Soler ha explicat per la seua banda que “cal augmentar el consum de verdures i fruites, i que aquestes siguen de producció local i de temporada, i més en aquest context de l’Horta de València que és molt ric en aquestes hortalisses”. “Es recomana que les xiquetes i xiquets consumisquen 100g de verdures al dia, i actualment la xifra es situa en 50g o menys, per tal cal potenciar aquest consum, que al mateix temps és sostenible i potencia l’economia local”, ha incidit Soler.
Maria Josep Amigó ha subratllat també el fet que “és fonamental crear un marc legal i entitats globals per garantir la pervivència de la nostra Horta i d’una alimentació sostenible i respectuosa amb el Medi ambient i amb la dignificació dels llauradors i llauradores”. La institució provincial continua la línia de col·laboració tant autonòmica, amb la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, com municipal, amb els ajuntaments de València, Meliana o Godella, i invertirà 4.961€ per al desenvolupament del projecte ‘Cuina contra el canvi climàtic’.