El diumenge 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, l'associació canetenca Thalassa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Canet de Mar, ha organitzat amb èxit una neteja submarina a la platja de Canet. D'entre totes les deixalles s'ha tret 25kg de plom, 60kg de ferro i 300kg de rebuig.
L'activitat es va concentrar davant de l'estàtua de Neptú i va comptar amb una cinquantena de persones voluntàries, entre ells el regidor de Medi Ambient, en Josep Ma Masvidal. Destaca la participació de 14 bussejadors i bussejadores, tant de Canet com d'altres punts del territori català, 7 apneistes i un grup joves provinents de l'Espai Jove, d'on va sorgir principalment la iniciativa. La resta de voluntàries van cobrir tota la zona de sorra d'entre el Neptú i la riera petita i van donat suport a les persones de dins de l'aigua recollint les restes extretes mitjançant caiacs i pàdel surf.
Més enllà de treure la brossa de dins del mar l'objectiu principal de l'activitat era el de sensibilitzar la ciutadania sobre la quantitat de deixalles que resten dins el mar sense que les veiem i que contaminen la vida marítima. És per això que es va col·locar una lona a la sorra per tal de dipositar i visibilitzar tot el que s'anava trobant: tanques d'obra rovellades, tovalloletes humides, restes de cigarretes, plàstics de totes les mides, objectes que perden els banyistes i brossa de tot tipus.
Al principi de l'activitat un biòleg marí vinculat a Thalassa va fer una petita explicació a les més de 50 persones voluntàries que hi van participar sobre el què s'havia de treure i el que no i com fer-ho per no danyar més la vida marina. Cal fer especial esment a la necessitat de no llençar cigarretes a terra. Segons aquest estudi una sola cigarreta és capaç de contaminar fins a deu mil litres d'aigua i abocar al mar les més de 7.000 substàncies tòxiques que són presents al tabac, algunes d'elles potencialment cancerígenes. Cal tenir en compte, a més, que les cigarretes són presents a l'ecosistema durant més de 12 anys fins que finalment es desintegren. Un altre residu que s'ha trobat amb enormes quantitats han sigut tovalloletes humides, que, a més de l'impacte directe sobre la qualitat del medi hídric i la seva biodiversitat, provoquen obturacions molt habituals a les canonades dels sistemes de sanejament.
Els organitzadors consideren que “la preservació del medi marí no ha de dependre d'activitats voluntàries com aquesta, sinó que cal responsabilitat política i civisme per part de tothom perquè els residus no arribin al mar”. D'altra banda, consideren que trobades com aquestes permeten unir esport i natura i, a més, teixir xarxa i amistats entre persones que tenen un interès comú: el mar.
L'organització de l'activitat ha comptat, a més, amb el suport de diferents organitzacions, iniciatives privades i institucions com: Fot-li Castanya, el Club Vela de Canet de Mar, l'Associació gironina Salt Al Mar, el Club Esportiu Subaquàtic Calella, la botiga Rovi-Sub, l'ACPO, la botiga Girasol i Can Campassol.