La protecció dels ecosistemes marins i el control de l'explotació pesquera són imprescindibles per a reestablir les poblacions de peixos i fomentar dietes riques en peix. Les estratègies de promoció de la salut en l'àmbit de l'alimentació saludable i estils de vida actius depenen molt dels recursos marítims i de la salut del mar.
Nascut l’abril de 1983, el Centre d'Estudis del Mar (CEM) de la Diputació de Barcelona ubicat al barri de Terramar de Sitges és el primer equipament d’educació ambiental marina de l’Estat espanyol.
L'escalfament de les aigües del mar com a conseqüència del canvi climàtic està provocant múltiples impactes sobre la biodiversitat marina, especialment amb la proliferació d’onades de calor marines.
El projecte va néixer al 1997 per conèixer l’estat de conservació i l’evolució de la praderia de posidònia situada davant de la costa de Mataró. Durant aquests anys han participat 563 persones, i s’han acumulat més de 1.500 hores d’immersions.
Els protocols que marca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic remarquen que les restes vegetals del litoral s’han de retirar d’una forma no agressiva, evitant maquinària pesada i utilitzant garbelladores i tamisadores.
El diumenge 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, l'associació canetenca Thalassa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Canet de Mar, ha organitzat amb èxit una neteja submarina a la platja de Canet. D'entre totes les deixalles s'ha tret 25kg de plom, 60kg de ferro i 300kg de rebuig.