Fa més d’un any que es va posar en marxa el projecte experimental de recuperació del patrimoni vitivinícola de la ciutat anomenat «Vinya d’en Sabater» a Santa Coloma de Gramenet.
Les tasques de conservació i manteniment de set parcel·les al Recinte Torribera on s’han plantat 1.600 ceps de quatre varietats de raïm, la recuperació de l’entorn natural i altres actuacions d’accessibilitat i vigilància, han donat feina a 50 persones.Aquestes persones han estat contractades per l’empresa municipal Grameimpuls a través dels plans d’ocupació de l’Àrea Metropolitana i el programa «Casa d’oficis» del Servei Català d’Ocupació.
La vinya d’en Sabater, que s’ha obert al públic, principalment estudiants, rep visites guiades focalitzades en el sector de l’enoturisme i la sommelieria. En l’organització d’aquestes visites hi participa també el Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli, dedicat a compartir coneixements i fomentar els valors de protecció de la natura i de la sostenibilitat urbana.
DO Alella
L’Ajuntament de Santa Coloma va aprovar en el Ple del mes de maig la petició d’inclusió de la ciutat a la denominació d’origen Alella. Els objectius són obtenir l’autorització per a noves plantacions de ceps, plantar altres varietats autoritzades o recomanades que no siguin experimentals, potenciar l’enoturisme a Santa Coloma mitjançant el Consorci de Municipis de la DO Alella i fomentar el coneixement de l’entorn natural mitjançant la pràctica de cultius respectuosos amb el medi ambient.