La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat publica '100 idees per treballar la prevenció'

Oficina de Sensibilització, Participació i Divulgació Ambiental. Diputació de Barcelona
23/11/2011 - 00:00

Amb motiu de la celebració, del 19 al 27 de novembre, de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus 2011, la Xarxa ha editat en versió descarregable '100 idees per treballar la prevenció', document de conclusions del taller 'Campanyes de prevenció de residus', que va organitzar el passat 29 de setembre.

Per tal de preparar la Setmana i fer-ne difusió en el món municipal, el passat 29 de setembre la Xarxa va organitzar a Barcelona, el taller de suport als tècnics municipals: "Campanyes de prevenció de residus" orientat  a l'organització d'activitats en aquest àmbit.

La finalitat del taller va ser prestar suport als tècnics municipals i desenvolupar un treball pràctic compartit per tal que cada assistent treballés metodologies de disseny d'activitats de prevenció. L'experiència presentava un valor afegit en el context econòmic actual, en el qual els ajuntaments han d'utilitzar amb eficiència màxima els recursos materials i econòmics.

El document recull, per àmbits temàtics, les diverses idees plantejades en el taller: àmbits educatiu formal i no formal, àmbit de les emocions, àmbit social, àmbit econòmic, àmbit institucional, mitjans de comunicació, eines 2.0 i xarxes socials, inicitives associades a residus concrets, àmbits conceptuals i treball en xarxa.

El taller va incloure una ponència experta en organització de campanyes, diverses presentacions de campanyes municipals i una sessió d'intercanvi i generació d'idees entre els participants, articulat en base a una tècnica de creació aplicada a dinàmica de grup: una variant audiovisual del 'binomi fantàstic', tècnica creativa d'associació d'idees creada a mitjan segle XX pel pedagog, escriptor i periodista italià Gianni Rodari (Omegna, 1920- Roma, 1980).

En essència, la tècnica del binomi fantàstic, encara que dissenyada i utilitzada inicialment per crear històries en el món de la literatura infantil i juvenil, és molt útil per generar idees en molts altres camps, sempre que es posin en contacte dos conceptes diversos, "estranyats", que donin lloc a crear en una cadena de lliure associació i imaginació. Així, es presentaven als participants en el taller una sèrie d'imatges variades que havien d'associar a la idea de la 'prevenció de residus'.

 


Més informació: 

Especial de Sostenible.cat sobre la Setmana Europea de Prevenció de Residus

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Gràcies al cercador del nou web cuidem.barcelona és més senzill saber on, quan i com llençar cada cosa. Només cal indicar quin és el residu del qual ens volem desfer i l’adreça on ens trobem, i l’aplicació ens informarà del sistema de recollida, com s’ha de reciclar i en quina franja horària.

Article

S'ha posat en marxa aquest 11 de desembre de 2021, i fins a finals de mes, una nova campanya per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la recollida selectiva de residus. Amb l’eslògan “Tria bé, reciclem millor”, la campanya vol fer palès que és possible consumir de forma més sostenible escollint correctament els productes que es compren, i que és important separar bé els residus a les llars perquè facilita la recuperació dels materials que es poden reciclar.

Article

Aquest Informe, el tercer d’aquestes característiques que elabora la Generalitat de Catalunya, vol ajudar a traslladar a la ciutadania de forma entenedora les principals dades referides a l’estat del medi ambient a Catalunya.

Butlletí