'La Xarxa estalvia aigua', nova campanya per fomentar el consum responsable a 49 municipis

La campanya és una col·laboració de l'Agencia Catalana de l'Aigua, la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Sostenible.cat
23/02/2012 - 00:00
El consum d'aigua al conjunt de Catalunya és ja exemplar, sobretot després del canvi d'hàbits que es va aconseguir arran l'últim episodi de sequera. Però cal no abaixar la guàrdia i seguir recordant la importància de fer un consum responsable. Sobre aquesta base, s'ha posat en marxa la campanya 'La Xarxa estalvia aigua', impulsada per l'Agència Catalana de l'Aigua, la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. La iniciativa promou la participació activa per tal de generar estalvi i una gestió eficient de l'aigua en l'àmbit domèstic.

Un total de 49 municipis -el que suposa al voltant d'1,8 milions d'habitants- s'han sumat a les actuacions de sensibilització sobre l'estalvi i l'ús eficient de l'aigua en l'àmbit domèstic.

Més de 22.000 airejadors
Entre les mesures que inclou la campanya està el repartiment entre els ajuntaments interessats de més de 22.000 airejadors d'estalvi d'aigua, adquirits per l'ACA durant la sequera viscuda el 2007 i el 2008.

Cal tenir en compte que aquests instruments són els més útils per estalviar aigua a la llar, ja que permeten disminuir el cabal que surt de l'aixeta. Aquest estri permet estalviar fins a un 50% d'aigua i, segons una enquesta desenvolupada fa dos anys per l'Idescat, és el dispositiu d'estalvi més utilitzat a Catalunya. El lliurament d'aquests equips implicarà un seguiment del consum, en molts casos, per poder quantificar l'estalvi real a cada llar i/o facilitar mesures i recomanacions d'estalvi a cada habitatge (sistemes més eficients de reg per a jardins, foment de xerojardineria, etc.)

A més, es facilitaran als ajuntaments diverses exposicions ("L'aigua en equilibri" i "La nova cultura de l'aigua") destinades a conscienciar sobre la fragilitat de l'aigua i l'ús responsable que cal fer-ne. També es faran unes 50 xerrades a escoles, associacions veïnals i ambientals i per al públic en general.

Col·laboració entre administracions
La coordinació i col·laboració entre les diferents administracions permetrà, en paraules de Mercè Rius, diputada adjunta de Medi Ambient i vicepresidenta de la Xarxa, "un impacte més potent que si ho fes cada municipi per separat". Així, la campanya tindrà una imatge única per a tots, amb dos lemes principals: 'La Xarxa estalvia aigua' i 'Jo també estalvio aigua', però es podran adaptar a cada municipi. A més, comptarà amb accions de difusió a través de les xarxes socials, amb canal de YouTube, pàgina de Facebook i l'etiqueta #estalviaigua a Twitter, a més de la web de la Xarxa, la revista Sostenible i altres mitjans de comunicació. 

Durant la presentació, tant Mercè Rius com el nou president de la Xarxa, Joan Puigdollers, han remarcat el fet que la campanya s'hagi organitzat, en bona part, a partir de materials ja existents, com el cas de les exposicions, o les guies i els kits de difusors, que es van adquirir en anys anteriors. Tot i això, la Diputació de Barcelona ha fet un esforç addicional al que estava previst inicialment amb l'edició d'un nou fulletó sobre consells d'estalvi d'aigua que acompanyaran cada equip d'estalviadors, i també de materials comuns adaptats als municipis.

Puigdollers ha destacat també la importància de fer aquesta campanya en un moment en què hi ha aigua, "perquè el que es busca és reforçar el que els ciutadans ja fan, per no perdre aquest bon comportament d'estalvi d'aigua". I és que, per exemple, a l'àrea metropolitana de Barcelona el consum se situa en 108 litres per persona i dia, no gaire per sobre dels 100 litres recomanats per l'Organització Mundial de la Salut, i molt per sota de la majoria de les ciutats europees, que superen els 150 litres.

Mantenir aquests nivells de consum és important també en termes econòmics, segons ha dit Leonard Carcolé, director de l'Agència Catalana de l'Aigua, "perquè això ens permetrà endarrerir la construcció de noves infraestructures, que d'haver-se de fer, repercutirien en el preu de l'aigua". "Si consolidem l'estalvi actual, estem en el bon camí", ha conclòs.

La majoria de les accions de la campanya tindran lloc des d'ara i fins al juny, i variaran d'un municipi a un altre. En tots els casos l'objectiu és informar de les alternatives existents, a casa, per reduir el consum d'aigua. La guia, per exemple, recull consells per estalviar cabdal en funció de cada tipus d'aixeta, repassa els diferents models de cisterna de vàter i explica com triar una rentadora o un rentaplats eficients. També inclou indicacions per reutilitzar l'aigua de les piscines i fins i tot la possibilitat d'instal·lar sistemes de recollida d'aigües pluvials.

Els municipis adscrits a la campanya són els següents:

Alella, Arenys de Munt, Badalona, Calldetenes, Callús, Capellades, Castellbisbal, Cervelló, Copons, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Bruc, El Papiol, Esplugues de Llobregat, Figaró-Montmany, L'Hospitalet de Llobregat, Igualada, La Garriga, Manlleu, Mataró, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montgat, Navàs, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Ripollet, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Cugat del Vallès, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Llorenç d'Hortons, Sant Pol de Mar, Sant Quirze del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramanet, Santa Maria de Palautordera, Santa Perpètua de la Mogoda, Sentmenat, Sitges, Tarragona, Terrassa, Tiana, Torredembarra, Tortosa, Vilanova del Camí, Vilanova del Vallès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Dalt.

 

Per a més informació de la campanya i de tots els actes relacionats us podeu adreçar al següent enllaç: http://www.diba.cat/xarxasost/estalviaigua o per mitjà del web de l'ACA.

 

Relacionats

Article

S'amplia l'oferta amb l’entrada en servei de l’antic laboratori de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable com a espai d’aprenentatge.

Article

L’estudi s’ha fet a través d’una metodologia pròpia desenvolupada per Aigües de Barcelona i Cetaqua.

Article

Manlleu estrena “L'Energia de Manlleu en joc” en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2023.

Butlletí