L’Ajuntament de Rubí protegeix dels senglars 25 contenidors de la fracció orgànica

Font: Ajuntament de Rubí

11/03/2019 - 11:51

A mitjans d’octubre de l’any passat, l’Ajuntament de Rubí va instal·lar una tanca al voltant d’un contenidor de la fracció orgànica situat a la urbanització de Castellnou amb l’objectiu de bloquejar-lo i evitar així que els porcs senglars el desplacessin i el tombessin. Aquesta mesura es va aplicar de forma pilot i ara, un cop comprovada la seva viabilitat, s’ha estès a d’altres ubicacions. Concretament, el consistori està col·locant aquestes estructures al voltant de 25 contenidors de l’orgànica repartits per les urbanitzacions. Aquests tancats estan fets amb plàstic reciclat, no necessiten manteniment i disposen d’una obertura perquè la ciutadania pugui accionar el pedal i obrir la tapa del contenidor.

Els cubells que recullen la fracció orgànica situats a les urbanitzacions sovint pateixen desperfectes causats pels porcs senglars, que els tomben o rebenten per obtenir-ne les restes de menjar. Per evitar-ho, prèviament el consistori va col·locar uns suports de fusta on s’hi fixaven aquests contenidors, però els senglars aconseguien trencar-los envestint aquestes estructures. Posteriorment, es van substituir els pals de fusta per altres de metàl·lics per aconseguir una major resistència, però els animals van aprendre a aixecar els contenidors per alliberar-los del suport.

La tanca que es va col·locar fa uns mesos a la confluència entre els carrers Banyoles i Bellpuig, a Castellnou, ha permès protegir el contenidor de l’orgànica dels porcs senglars i evitar, així, les molèsties causades al veïnat.

El senglar, un animal en expansió
Des de fa uns 50 anys, el senglar ha mostrat una espectacular expansió demogràfica i de l’àrea de distribució tant a Catalunya com arreu d’Europa. Actualment el trobem de manera cada vegada més freqüent i en major quantitat en zones urbanitzades o periurbanes i en els espais verds urbans. L’adaptació a aquests nous hàbitats els ha permès assolir una densitat de població major a causa de l’accés a noves fonts d’alimentació més assequibles, així com a nous espais on trobar refugi per viure i reproduir-se.

L’impacte social dels senglars es pot traduir en danys a l’agricultura i als jardins, col·lisions amb vehicles, ensurts i lesions a persones i animals de companyia, incursions a les zones urbanes i transmissió de diferents malalties. És per això que des del Servei de Medi Natural de l’Ajuntament es fan intervencions puntuals per al control cinegètic de la població de porcs senglars del municipi.

En cas de trobar un senglar, és important no apropar-s’hi, ja que poden reaccionar amb agressivitat. També convé no tocar-los, ja que hi ha risc de mossegada o envestida. Per allunyar-los, es pot fer soroll i gesticular, ja que això els espanta. Per evitar-ne la seva presència, no se’ls ha de donar menjar, cal assegurar-se de llençar les bosses d’escombraries a dins del contenidors i que el menjar dels animals domèstics no estigui al seu abast i, si es disposa d’un hort o jardí, posar-hi una tanca per evitar que hi puguin entrar. A la xarxa viària, cal conduir amb precaució, ja que els senglars poden creuar la carretera i provocar una col·lisió.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Article

L’Ajuntament de Reus farà una salt decisiu durant aquest mandat per avançar cap a una ciutat més verda i sostenible. Per això impulsa el pla Reus Respira (R2) amb tres objectius clars: la planificació, la protecció i l’ampliació de l’arbrat de la ciutat.

Article

Alumnes de primària de cinc escoles de Sabadell participen en el projecte pilot Sortim a la Natura amb l'objectiu que els estudiants assoleixin un aprenentatge integral en contacte amb el medi natural.

Butlletí