Font: Ajuntament de Vic
Josep Bau, Albert Castells i Jordi Boadas
El terreny municipal, cedit al CT BETA, tindrà un ús científic i educatiu al voltant de l'assaig de cultius i fertilitzants per aconseguir una major eficiència i qualitat ambiental
L’Ajuntament de Vic ha fet una cessió d’ús d’un terreny agrícola de 4.923 m² de superfície situat al polígon industrial El Bruguer (c/ Tavèrnoles) al Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC. La cessió dels terrenys de l’Ajuntament de Vic com a camps experimentals es fa amb finalitats científiques però també educatives. Seran utilitzats com a espai de prova i desenvolupament de tasques relacionades amb alguns dels projectes europeus en els quals participa el CT BETA, com ara assajos de fertilització, millora de conreus i productivitat de cultius, solucions biotecnològiques, etc. S’hi podran organitzar activitats pensades per a tota la comunitat educativa de Vic, no només universitària, de manera que amb aquesta cessió s’enforteix el vincle sòlid entre el CT BETA i la ciutat de Vic, reforçant el concepte de campus ciutat.
En la presentació que s’ha fet als mitjans de comunicació, Albert Castells, regidor de Medi Ambient i Món Rural, Manteniment i Serveis, ha posat de relleu la satisfacció de l’Ajuntament per poder cedir aquest terreny adjacent a l’Anella Verda. Una cessió que s’emmarca dins el Pla d’Acció Ambiental (renovat el 2017 per adaptar-se al Pacte Verd europeu), el qual està enfocat a resoldre dos grans reptes de cabdal importància, com ha recordat Castells, no només per al municipi sinó també per a la comarca d’Osona: la contaminació del sòl i millorar la qualitat de l’aire i també de l’aigua.
Josep Bau, vicerector de Relacions Institucionals de la UVic-UCC, també ha expressat la seva alegria a l’estrènyer “llaços ja existents amb l’Ajuntament” i poder desenvolupar els projectes del CT BETA, “ambiciosos i d’àmbit internacional”. Aquesta col·laboració, segons Bau, “ens acosta a dur l’activitat acadèmica i docent al territori i al que nosaltres considerem el campus ciutat". El vicerector ha destacat que disposar d’un terreny d’aquestes característiques i proper a les instal·lacions del CT BETA era una necessitat.
Projecte DECOST
Un dels projectes europeus de recerca científica del CT BETA és el DECOST (Decentralized Compositing in small to mèdium towns) sobre la gestió municipal dels residus orgànics. L’objectiu d’aquest projecte, coordinat pel CTBETA i amb un pressupost total de 3,1 milions (la major part finançats per la Unió Europea), és crear sistemes tancats i descentralitzats de compostatge comunitari i domèstic, en els quals els municipis i la ciutadania tenen un paper molt important per millorar els percentatges actuals de recollida de la fracció orgànica. El projecte DECOST pretén desenvolupar, durant tres anys, un nou marc de gestió municipal de residus orgànics per a ciutats petites i mitjanes de l’arc mediterrani.
Al projecte DECOST hi participen vuit socis de sis països i un dels seus reptes és implementar experiències demostratives o proves pilot de valorització de residus orgànics municipals a l’Estat espanyol, Itàlia, Jordània i Palestina. Dues de les proves pilot estaran directament desenvolupades per investigadors del CT BETA i es faran a la comarca d’Osona.
Una de les proves pilot consistirà en provar un sistema de tractament de la fracció verda al barri de Sant Llàtzer i Quatre estacions de Vic basat en el compostatge comunitari, amb la voluntat de solucionar les necessitats actuals d’aquest barri i oferir alhora noves soluciona a altres barris amb característiques urbanístiques similars. Sobre aquesta prova pilot, Castells ha explicat que el conveni ja està signat.
L’altra prova pilot es farà a Les Masies de Roda, on el projecte DECOST facilitarà la incorporació d’un sistema de compostadors comunitaris per tot el municipi per tractar la totalitat dels residus orgànics que s’hi produeixen, complementant el pas del sistema actual cap al porta a porta.
A cada prova pilot els investigadors preveuen reduir els residus orgànics i valoritzar entre 350 i 500 tones anuals. Els equips tècnics del DECOST treballaran paral·lelament per impulsar projectes d’agricultura urbana que permetin donar sortida al compost generat.
Bicicletada escolar
A l’inici de la presentació, Albert Castells ha subratllat que avui se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient i ha recordat que, degut a l’excepcionalitat de la situació actual, en aquesta data no s’ha pogut fer la tradicional Bicicletada escolar de Vic. A aquest acte, que finalitza amb uns tallers i activitats mediambientals prop del riu Gurri perquè la canalla pugui conèixer in situ la flora i la fauna, cada any hi participen una desena d’escoles de la ciutat i uns 400 nens i nenes. Enguany se n’hauria fet la 22a edició.