L’Escola de Restauració de Santa Coloma, contra el malbaratament alimentari

22/07/2021 - 11:11

Els i les alumnes de l’Escola fan un receptari adreçat a les persones usuàries del Programa d’aliments solidaris. Un total de deu alumnes d’entre 16 i 29 anys de la Casa d’oficis treballen en unes fitxes per elaborar menús que evitin el malbaratament alimentari.

Un grup d’alumnes de l’Escola de Restauració Santa Coloma (ERESC) està elaborant un receptari adreçat a les persones usuàries del Programa d’aliments solidaris per ajudar-les a cuinar menús més saludables i evitar el malbaratament alimentari. El projecte inclou l’edició d’una vintena de fitxes tècniques, la majoria amb informació sobre els productes de temporada que des de l’hivernacle, vinculat a l’ERESC, es donen cada quinze dies al menjador social i el Banc d’aliments municipal. El receptari, però, també inclou fitxes sobre altres tipus d’aliments, com ara les conserves i sobre la utilització del maquinari bàsic de cuina, el microones entre d’altres.

Les fitxes, editades en català i en castellà, contenen informació completa sobre el valor nutricional del producte, la seva versatilitat a l’hora de cuinar-lo, consells de conservació i consum, així com tres receptes de cuina. De moment, s’han lliurat 3 fitxes i 3 més s’estan elaborant. Al final del procés, se n’hauran lliurat vint, que es penjaran al taulell d’informació que hi ha al magatzem de recollida de la cistella solidària per tal que les persones usuàries del Programa municipal d’aliments solidaris les puguin consultar.

Joves de la Casa d’oficis

Les persones encarregades d’elaborar les fitxes són deu alumnes d’entre 16 i 29 anys (5 nois i 5 noies) del curs d’auxiliar de cuina de la Casa d’oficis. Es tracta d’un programa vinculat al projecte «Treball als barris» finançat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball i Economia Social. La Casa d’oficis els permet treballar mentre es formen, a través d’una beca de formació de 4 mesos i un contracte laboral de 6 mesos més. 

El receptari forma part dels continguts de l’itinerari formatiu que els i les alumnes fan a l’Escola de Restauració (ERESC), però que va molt més enllà del desenvolupament curricular. I és que, l’activitat no només millora les competències laborals dels joves –lligades al treball pràctic–, sinó que els fa protagonistes del seu procés de qualificació i creixement professional i facilita la seva implicació amb el territori des del punt de vista social i mediambiental. De fet, la iniciativa es basa en l’economia circular, una estratègia en què cobra importància la sostenibilitat, l’aprofitament dels sistemes productius i la innovació per tal de reduir el malbaratament dels aliments.

Productes ecològics

El receptari és una iniciativa més en la línia de col·laboració oberta entre l’Escola de Restauració i el Programa d’aliments solidaris municipal. De fet, ja fa temps que l’hivernacle de l’ERESC subministra verdures i hortalisses ecològiques i de quilòmetre zero tant al Banc d’aliments, com al menjador social. Enciams, albergínies, pebrots, patates, cebes o tomàquets són alguns dels productes de temporada que actualment s’estan oferint als veïns i veïnes de Santa Coloma amb més dificultats, ja sigui en forma de menú o dins del servei de repartiment de menjar per emportar-se a casa.


 

Municipis: 
BarcelonèsSanta Coloma de Gramenet

Relacionats

Notícia

Aquest 2023 s’hi han implicat un total de 24 entitats i part del veïnat, amb més de 333 persones als 5 districtes, el doble de participants que l’any anterior. Un total de 2.671 kg de taronges s’han transformat en melmelada de taronja amarga i s'han convertit en 11.000 pots de 160g. També s’han organitzat 18 tallers sobre sostenibilitat, emergència climàtica i aprofitament alimentari amb la participació de 300 persones d’11 associacions i entitats.

Notícia

Una quinzena de centres transmeten l'ensenyament d'aquesta tècnica.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Butlletí