L'Estratègia Catalana Residu Zero, un canvi de paradigma en la producció i el consum

L'Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) és un procés de transformació col·lectiva per promoure la gestió preventiva i eficient dels recursos
Periodista
11/05/2012 - 00:00

El gran objectiu de l'Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) és fomentar una economia que permeti tancar els cicles de la matèria i l'energia, que sigui baixa en carboni i generadora d'ocupació de qualitat. La iniciativa fa especial èmfasi en noves línies d'investigació i d'innovació, que busquen reduir els residus i les emissions fins al límit del que és possible.

L'ECRZ parteix d'una doble constatació. D'una banda l'augment de la petjada ecològica dels habitants de Catalunya, que supera en vuit vegades el propi territori. I, de l'altra, el potencial del país per superar aquesta situació, implicant a actors de l'administració  pública, de les universitats, del món empresarial, així com a diverses entitats ecologistes i cíviques. Aquesta estratègia està dirigida per la Comissió Promotora, constituïda per representants de diferents sectors, entre ells: la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, el CEPA-Ecologistes de Catalunya, l'Associació Catalana per la Recollida Selectiva Porta a Porta, el Club EMAS, així com totes les universitats públiques catalanes. Aquests agents comparteixen la voluntat d'impulsar mesures polítiques, tècniques, i econòmiques que permetin assolir els objectius marcats, a través de compromisos concrets per a cada sector

La iniciativa va començar amb la celebració del primer Fòrum ECRZ, el març de 2011, que va servir per traçar el full de ruta en aquell moment i per visualitzar experiències i pràctiques com les de Santa Eulàlia de Ronçana, amb la recollida porta a porta; i la de l'empresa d'arts gràfiques El Tinter, compromesa amb l'ecoedició; entre moltes altres.

El segon Fòrum ECRZ, que va tenir lloc el 4 de maig de 2012 a Barcelona, va aplegar a més de 150 participants, que van assistir als debats sectorials (municipis, universitats i empreses).  Amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya es van lliurar els premis de reconeixement als municipis amb millors resultats de prevenció i recuperació de residus. El segon Fòrum ha permès  valorar els avenços, compartir les noves experiències i traçar el full de ruta que s'anirà  desenvolupant al llarg de l'any en sessions de treball de cadascuna de les xarxes.  En l'àmbit municipal s'està  elaborant un futur Pacte dels Residus, juntament amb les administracions supramunicipals (Agència de Residus de Catalunya, Diputacions  de Barcelona, de Girona i de Lleida).

El concepte de Residu Zero s'ha d'entendre com un procés que incorpora la prevenció en la generació, la reutilització, el reciclatge, i l'ecodisseny. La consecució de la reducció de residus ha de ser necessàriament progressiva i ha de comportar una reducció  en les emissions de CO2 i una descarbonització de l'economia. En aquesta estratègia els residus municipals tenen una importància fonamental, tal com es detalla en el document Què és el residu Zero i com s'estructura l'Estratègia Catalana?, on també es poden trobar els objectius establerts.

La línia de treball de l'ECRZ té correspondència en l'àmbit internacional. L'organització Zero Waste International Alliance agrupa iniciatives similars dels cinc continents. El plantejament de l'ECRZ també està en sintonia amb diverses directrius internacionals sobre sostenibilitat i particularment  amb l'estratègia Europa 2020, document de la Comissió Europea,  que vincula la sortida de la crisi a una transformació del model econòmic capaç d'integrar coneixement, innovació, sostenibilitat i competitivitat.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Montmeló posa en funcionament un nou servei que permetrà compartir amb la ciutadania l’energia solar que es genera a les instal·lacions municipals.

Article

Cinquanta-vuit escoles de la ciutat participen en aquest programa que els apropa contingut i experiències medi ambientals

Article

La Fundació Solidança ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2024, un dels màxims guardons que atorga la Generalitat de Catalunya.

Butlletí