02/05/2004 - 00:00
Aquesta setmana, concretament dilluns, 2 de febrer, s'ha celebrat el Dia Mundial de les Zones Humides, que commemora la signatura, l'any 1971, del Conveni Ramsar per divulgar la necessària protecció d'aquests rics i interessants, però també fràgils i amenaçats, ecosistemes.
El conveni Ramsar, signat per 135 estats, enumera 1.235 zones humides de tot el món que comprenen més de 106 milions d'hectàrees. Les zones humides de Catalunya incloses al conveni de Ramsar han estat fins ara els Aiguamolls de l'Empordà, el Delta de l'Ebre i el llac de Banyoles.
Maresmes i estanys tenen una importància vital per a moltes espècies d'ocells (ànecs, fotges, flamencs, camallargues, esplugabous, xatracs, bernats pescaires, agrons roigs, blauets, boscarles etc.), de mamífers com la llúdriga i de comunitats vegetals (canyissars, jonqueres, salicornars, bogars, gespes d'isòets, etc). Així mateix, són proveïdors d'aigua dolça, en quantitat i qualitat, i per tant en garanteixen el subministrament. Els aiguamolls tenen una gran capacitat d'emmagatzematge de reserves hídriques, redueixen els danys dels aiguats i filtren i retenen contaminants.
El conseller de Medi Ambient va ser dilluns a Flix, on s'estan impulsant un projecte a l'espai de la Ribera de l'Ebre a Flix, també anomenat Reserva Natural de Fauna Salvatge Sebes. En col·laboració amb l'ajuntament de Flix i el Grup de Natura Freixe, s'han anat plantejant diferents actuacions de potenciació dels valors de l'espai natural i de construcció d'instal·lacions sobre el terreny que en fomentin l'ús públic. Entre aquestes actuacions cal destacar la construcció de passeres, aguaits i observatoris en el conjunt de l'espai, actuacions concretes de gestió i recuperació d'hàbitats com la pastura dels aiguamolls per a cavalls de la Camarga, i la publicació d'informació divulgativa.