Es treballarà en un pla estratègic per minimitzar l’impacte ambiental de les explotacions agrícoles i ramaderes
Garantir la capacitat econòmica del sector agroalimentari gironí i la seva sostenibilitat és una prioritat per a les institucions de les comarques gironines, així com per a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Girona. Aquesta és una de les conclusions principals a què es van arribar en la II Taula Institucional de les Comarques de Girona, que va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal del Baix Empordà el 15 d’octubre, i que va aplegar diverses autoritats de les comarques de Girona, a més de diversos representants de l’IRTA. Segons el director general de l’IRTA, Josep Usall, «ja no parlem de maximitzar la producció, sinó d’aconseguir una producció sostenible ambientalment, socialment i econòmicament al llarg del temps».
És en aquest sentit que a la reunió es va presentar una proposta conjunta entre l’IRTA i la Diputació de Girona orientada no només a minimitzar els efectes de l’activitat de les explotacions agrícoles i ramaderes sobre el medi ambient, sinó a aconseguir, fins i tot, que aquesta hi impacti positivament. La proposta es basa en els principis de l’economia circular, la bioeconomia i l’increment de la biodiversitat. Així, està previst impulsar els models de transició agroecològica i agroenergètica en favor de la sostenibilitat ambiental i de la mitigació dels efectes del canvi climàtic, la seguretat alimentària i les innovacions tecnològiques. El resultat serà un pla estratègic per al sector agroalimentari de Girona. És el segon any que l’IRTA organitza la Taula Institucional a les comarques de Girona, una trobada que té l’objectiu de donar a conèixer als agents del territori la tasca que hi desenvolupa l’IRTA, a més de captar les seves necessitats i inquietuds en matèria de recerca i innovació.