L'Smart Street de Sant Cugat incorpora un fanal que funciona amb energia eòlica i solar

Font: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
16/03/2012 - 00:00

Un fanal d'enllumenat públic que funciona a través d'energia eòlica i solar, ha quedat integrat -com a prova pilot- a l'espai d'innovació Smart Street de Sant Cugat, el primer carrer intel·ligent de Catalunya. És un dels primers d'aquestes característiques que es posa en funcionament a tot l'estat espanyol.

El fanal disposa d'una miniturbina eòlica amb la qual es genera, a través de força cinètica, electricitat per fer llum. A més a més, incorpora una placa solar fotovoltaica de reforç amb la qual s'ajuda a mantenir una continuïtat de producció energètica. Tota l'energia que crea el fanal -tant eòlica com solar- s'acumula en unes bateries que li permeten tenir una autonomia de fins a 3 dies. És a dir, el fanal podria seguir funcionant encara que durant 3 dies no fes gens de vent i a la vegada estigués totalment ennuvolat. La il·luminació es fa a través de tecnologia LED, de baix consum energètic.

Cristina Paraira, tinenta d'alcalde de Serveis Urbans, ha estat l'encarregada de presentar-lo, acompanyada pel tinent d'alcalde de Tecnologia, Jordi Puigneró, el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, i els responsables de l'empresa instal·ladora d'aquest fanal -Hienergy Spain- Antoni Cañizares i Julio de Miguel.

Paraira, ha destacat: "el fanal té l'avantatge que no genera emissions de CO2 en el seu funcionament i per tant és sostenible. A més a més, és totalment autònom, ja que funciona sense necessitat de connexió elèctrica". Respecte a la prova, ha explicat: "durant un any comprovarem el funcionament d'aquest fanal i llavors ens plantejarem instal·lar-ne més en d'altres punts de la ciutat". En aquest sentit, ha avançat que s'estudiarà la possibilitat de col·locar-ne en determinades zones del parc d'activitats econòmiques de can Sant Joan o en algun parc urbà.  

D'altra banda, el regidor de Medi Ambient i Polítiques Ambientals, Joan Puigdomènech, ha destacat que la tecnologia d'aquest fanal també s'aplicarà "en un futur no molt llunyà a les cases particulars. Cada vegada tendirem més a l'autogeneració d'energia per al consum domèstic".

L'empresa subministradora Hienergy Spain calcula que instal·lar aquest tipus de fanal suposa un estalvi econòmic - si es té en compte tots els seus anys de vida útil- d'entre el 30 i el 42% respecte un fanal convencional. A més, s'evita el cost de l'obra per connectar-lo a la xarxa elèctrica. Aquest fanal s'ha dissenyat a Corea del Sud i ja fa 8 anys que està funcionant en països del sud-est asiàtic.

El projecte Smart City de Sant Cugat
Sant Cugat té en marxa un Pla Estratègic per convertir-se en una Smart City. L'any 2010 va signar un conveni de col·laboració amb les empreses Abertis i Indra per avançar en l'execució d'aquest projecte.

La ciutat intel·ligent és aquella que aplica les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a la ciutat per proveir-se d'una infraestructura que en garanteixi un desenvolupament sostenible, un increment de la qualitat de vida de la ciutadania, una major eficiència dels seus recursos (tant de tipus humans com energètics) i una millor participació ciutadana.

Municipis: 
Vallès OccidentalSant Cugat del Vallès
AdjuntMida
Image icon Foto: Localpress97.89 KB

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Notícia

La planta produeix més aigua de la que es necessita per mantenir el seu cabal ecològic

Butlletí