'Manresa en Simbiosi', el primer projecte de simbiosi industrial a Catalunya

Font: Ajuntament de Manresa
10/01/2016 - 00:00

El projecte 'Manresa industrial' vol implementar a Manresa el primer projecte de simbiosi industrial a Catalunya per a maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

El projecte 'Manresa industrial' vol implementar a Manresa el primer projecte de simbiosi industrial a Catalunya per a maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

Què és la simbiosi industrial?

És una nova estratègia empresarial que consisteix en unir diverses indústries i entitats ­—tradicionalment separades— en una sola xarxa on es busquin i es posin en marxa solucions innovadores, dins un mateix territori, per tal de maximitzar l’ús dels recursos: materials, energia, aigua, béns, experiència, logística... per tal d’avançar cap a l’economia circular.

A través de la xarxa s’identifiquen oportunitats de negoci que donen lloc a transaccions comercials rendibles gràcies a:

• Donar valor afegit a recursos sobrants
• Trobar solucions innovadores a la provisió de recursos
• Posar en comú el coneixement...

Beneficis

El projecte de simbiosi industrial que es planteja a Manresa ha de servir per:
• Ajudar a las empreses de Manresa i del Bages, a aprendre a aprofitar sinèrgies amb altres empreses tot disminuint els costos i augmentant la competitivitat.
• Enfortir la base industrial de la zona, potenciant la innovació i la creació de noves empreses i llocs de treball.
• Obrir camí per a futurs projectes d’innovació i recerca aplicada tant per a empreses com per al desenvolupament territorial.
• Formar i conscienciar sobre el procés d’adaptació cap a una economia circular

Eines a disposició de les empreses

• Plataforma “INEX” com a eina de gestió de dades que permet identificar sinèrgies i gestionar les xarxes d’empreses per implantar-les (www.inex-circular.com)
• Sessions de treball amb altres empresaris per fer aflorar les sinèrgies detectades.
• Assessorament a les empreses participants sobre eficiència en l’ús dels seus recursos.

Fases del projecte 

Municipis: 
BagesManresa

Relacionats

Article

L’objectiu del Pacte Social de l’Aigua és defensar la gestió pública, la transparència del servei la implicació de la ciutadania

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Notícia

Aquesta serà un dels reptes a debat al congrés ACUSTICAT, el gran punt de trobada de l’acústica catalana que se celebrarà els dies 24 i 25 d’abril a Manresa. Ja es pot consultar el programa.

Butlletí