Menys plàstic, més vida! Una exposició per remoure consciències i reduir l'ús del plàstic

Font: Diputació de Barcelona

13/06/2019 - 15:58

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges de la Diputació de Barcelona presenta una exposició per sensibilitzar la població sobre l’impacte ambiental dels plàstics en el medi marí i per reduir-ne l’ús. La mostra “Menys plàstic, més vida!”, que és una producció de l’Agència Catalana de l’Aigua i que es podrà visitar al passeig Marítim de Sitges entre el 13 i el 21 de juny, presenta la problemàtica ambiental generada per l’ús generalitzat i inadequat dels plàstics i s’estructura en sis blocs temàtics: Plastic Paradise; Polseres d’aigua; Sopa de mar; Esports Nàutics; Un món de plàstic i Alternatives Sostenibles.

L’exposició posa de manifest que més del 90% dels productes i objectes que ens envolten actualment estan fets de plàstic, un material que té un cost de producció baix, una gran versatilitat i una resistència elevada. El revers de la moneda és també molt negatiu: la fabricació del plàstic comporta un ús massiu de recursos, en particular de derivats del petroli, per a un material que sovint s’utilitza d’una forma molt puntual, per exemple per dur la compra del mercat a casa. Immediatament es converteix en un residu que embruta el medi ambient, en particular els ecosistemes oceànics. A més, l'esmicolament del material genera els anomenats microplàstics, molt difícils de tractar.

La itinerància d’aquesta exposició és en si mateixa una bona pràctica de la utilització que cal donar als materials plàstics, atès que l’Agència Catalana de l’Aigua n’ha cedit l’ús per tal que la Diputació de Barcelona la pugui presentar en els diferents municipis litorals de la demarcació, en una actuació de col·laboració entre administracions.

El Centre d'Estudis del Mar és un equipament d'educació ambiental de la Diputació de Barcelona amb més de 30 anys de treball en els àmbits de la recerca, l’educació i la gestió del litoral. Aquest centre promou el coneixement del litoral i del món marí per tal de fer-ne compatible la conservació i la protecció amb un ús públic respectuós.

Per la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya s’encarrega de la planificació i la gestió de l’aigua d’acord amb els principis bàsics de la Directiva marc de l’aigua.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Dimecres 13 de novembre surt a la venda Un món de deixalles, d’Oliver Franklin-Wallis, un assaig necessari, exhaustiu i fascinant sobre la gestió global dels nostres residus, que analitza amb rigor i de forma amena tot l’arc de malbaratament. Surt, oportunament, just abans de l’inici de la Setmana Europea de Prevenció de Residus (16-24 de novembre). 

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Butlletí