Més de 500 activitats a tot Catalunya durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Redacció
13/10/2015 - 00:00

Se celebra de l'11 al 18 d'octubre, amb el suport de 382 entitats, ajuntaments i organismes adherits a tot el territori.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura omplirà Catalunya fins al 18 d'octubre d'un conjunt d'activitats per sensibilitzar la ciutadania de la importància de moure's de manera saludable i respectuosa amb el medi ambient.

Sota el lema 'Tria. Canvia. Combina'. Amb el suport de les ATM de Girona, Camp de Tarragona, Lleida i Barcelona, i els Serveis Territorials de Transports de les Terres de l'Ebre, s'han organitzat més de 500 activitats, com ara caminades, pedalades, i dinàmiques diverses, per apropar formes de transport més sostenible, segur i saludable enfront del vehicle privat.  

Amb un total de 382 organismes implicats, enguany s'ha assolit un nou rècord d'adhesions (257 ajuntaments, 19 consells comarcals, 104 entitats i operadors), xifres que constaten que Catalunya és un dels territoris europeus amb una participació més elevada. Respecte de l'estat Espanyol, Catalunya ocupa la primera posició en nombre de municipis adherits. En total, durant la Setmana es practicaran 410 activitats promogudes per la Comissió Institucional de la Setmana: 217 caminades i 193 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta. A més, els ajuntaments i algunes entitats també organitzen activitats relacionades amb la mobilitat sostenible.  

1.500 mesures permanents
Les mesures permanents són aquelles accions que mantenen els organismes adherits més enllà de la Setmana. Les més habituals són les relacionades amb l'accessibilitat (creació de rampes per a cadires de rodes, rebaixada de voreres, ampliació de voreres, etc.), la conversió en zones de vianants (creació o ampliació dels itineraris i zones de vianants, millores de les seves infraestructures, ampliació o creació de noves vies verdes, etc.) i la gestió de la mobilitat (promoció de l'adopció de plans de mobilitat sostenible per a col·legis, llançament de campanyes de sensibilització, elaboració de materials educatius, accés restringit al centre de la ciutat de manera permanent, etc.).

També es fan mesures relacionades amb la distribució de mercaderies, noves formes d'ús racional del cotxe, moderació del trànsit i sistemes de control d'accés, transport públic, noves instal·lacions per a bicicletes o millora de les existents.

Per consultar totes les activitats, la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura compta enguany amb un nou web més visual http://territori.gencat.cat/ca/03_infraestructures_i_mobilitat/setmana-de-la-mobilitat-sostenible-i-segura/inici/. la plataforma ofereix  tota la informació de la Setmana: adhesions, agenda d'activitats, mapa d'activitats, entre d'altres, i també permet la possibilitat de subscriure's per rebre les notícies via RSS.  

Activitats a tot el territori
Les activitats que es realitzen durant la setmana estan repartides per tot el territori. A Barcelona es faran més de 130 activitats; a Girona més de 80; a Lleida superen les 120; a Tarragona mig centenar, i a les Terres de l'Ebre, una vintena.

A Barcelona hi ha 124 adhesions (98 ajuntaments, 24 empreses / operadors i 2 consells comarcals); s'han organitzat al voltant de 700 mesures permanents; 85 caminades en 43 municipis; un centenar de pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 2 curses de transport, una urbana i una altra d'interurbana. 

A Girona hi ha 88 adhesions (63 ajuntaments, 5 consells comarcals, 13 entitats i 7 operadors); unes 250 mesures permanents; 36 caminades en 30 municipis; 38 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 1 cursa de transport interurbana. 

A Lleida hi ha 114 adhesions (62 ajuntaments, 8 consells comarcals i 44 entitats); gairebé 200 mesures permanents, 66 caminades en 48 municipis; 45 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 1 cursa de transport interurbana i 1 escolar. 

I a Tarragona i Terres de l'Ebre hi ha 56 adhesions (34 ajuntaments, 6 consells comarcals i 16 empreses / operadors); unes 200 mesures permanents; 30 caminades en 18 municipis; una vintena de pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 1 cursa de transport interurbana.

Els objectius principals de la setmana són:  

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l'ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l'aire, la prevenció d'accidents de trànsit, la reducció d'emissió de gasos que provoquen l'efecte d'hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l'ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l'ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

La Setmana a les Xarxes Socials
En el marc de la Setmana, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat per quarta vegada el concurs fotogràfic a través de la xarxa social Instagram, "Apunta't al Clic Mob!", del 2 al 18 d'octubre. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l'etiqueta #mobilitat2015, per optar a un dels tres premis generals:  

  • 1r premi general: Una estada d'una nit per a dues persones a l'hotel Port Ainé en règim de dormir més esmorzar. Inclou el forfet d'un dia per a dues persones i una entrada al parc lúdic de Port Ainé.
  • 2n premi general: Un dia a la Molina per a dues persones. Inclou un forfet de dia i una baixada en tubbing per a dues persones.
  • 3r premi general: 2 entrades per a Portaventura (inclou el transport en tren dins l'àmbit de Catalunya).

A més, les fotografies que incloguin les etiquetes georeferenciades: #mobilitat2015_ATMbarcelona, #mobilitat2015_ATMtarragona, #mobilitat2015_ ATMlleida i #mobilitat2015_ATMgirona participaran al premi que s'ofereix per a cadascun dels àmbits territorials esmentats i que consisteix en un abonament personal de transport públic integrat per tot l'any 2016. Les imatges amb aquestes últimes etiquetes també podran optar als premis generals.    

A més, el 3 d'octubre va tenir lloc una trobada d'usuaris d'Instagram als estanys de Sils, amb el suport de la Fundació EMYS, amb l'objectiu de promocionar el Concurs i la Setmana de la Mobilitat amb les seves imatges, que també entraran a concurs.  

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Investigadors de la URV elaboren un sistema capaç de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en la configuració de comunitats energètiques d’energia renovable.

Butlletí