Tècnic de Medi Ambient i de la Secretaria tècnica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
La ciutat de Mollet del Vallès ha guanyat el reconeixement "European Green Leaf 2015" (Fulla Verda Europea 2015) en el primer any de la nova competició europea que reconeix el compromís d'una ciutat per un millors resultats ambientals. Es tenen en compte particularment els esforços que generen un creixement verd i nous llocs de treball.
El títol va ser presentat per Karmenu Vella, comissari europeu de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, en una cerimònia celebrada a Bristol, l'actual Capital Verda Europea. Mollet del Vallès va ser reconegut pel seu Pla de mobilitat urbana, mesures del Pla d'acció de la qualitat de l'aire i la gestió de l'aigua de la zona, i pels seus esforços en la gestió de residus i l'economia verda.
En paraules del Comissionat: "Tenint en compte l'alt nivell dels nostres candidats i de les ciutats preseleccionades, és un crèdit als esforços de Mollet del Vallès que és un dels primers a guanyar una Fulla Verda Europea. És la prova que una bona mobilitat urbana no és només per les grans ciutats. Espero que aquestes ciutats inaugurals de la Fulla Verda Europea actuaran com a models a seguir i inspirar a molts altres per perseguir una millor cura del medi ambient en el futur".
"European Green Leaf 2015" (Fulla Verda Europea 2015) és una iniciativa de la Comissió Europea, que es dirigeix a les ciutats amb una població entre 50.000 i 100.000 habitants. Cada any, un EGL s'atorgarà fins a un màxim de tres ciutats que demostren un bon historial ambiental i un compromís amb el creixement verd, i que busquen activament desenvolupar la consciència ambiental dels ciutadans. Els guanyadors han de poder actuar com a ‘ambaixadors verds' per inspirar a altres ciutats.
El jurat va estar particularment impressionat pel Pla de mobilitat urbana de Mollet Del Vallès en tant que afavoreix la mobilitat de vianants, el transport públic i inclou taules rodones amb totes les parts interessades per impulsar la participació pública durant la preparació del pla. Per fomentar encara més aquest compromís i ajudar a identificar problemes associats amb determinades rutes, els usuaris van ser enquestats en trajectes habituals i se'ls va demanar donar la seva opinió sobre els diferents fortaleses i debilitats. L'ús d'autobusos en el municipi s'ha incrementat en un 25% en els darrers 5 anys.
El Pla d'acció de la qualitat de l'aire local de Mollet Del Vallès, que recentment ha estat adoptat amb l'objectiu de reduir la contaminació de l'aire, és igualment impressionant. Una estació de monitorització permanent ha estat en vigor des de 2007 i ha registrat una tendència a la disminució de partícules en l'aire, el que reflecteix els esforços integrats de la ciutat per augmentar els mètodes de transport sostenible i reduir la contaminació. La campanya 'Aire més net' de sensibilització duta a terme al llarg de 2013 va posar en relleu aquests esforços.
A més de Mollet del Vallès, Torres Vedras a Portugal també va ser guardonat amb una Fulla Verda Europea per al 2015.
Antecedents
Europa és ara una societat essencialment urbana, amb més de dos terços dels ciutadans europeus que viuen en pobles i ciutats. Molts desafiaments ambientals que enfronta la nostra societat s'originen a les zones urbanes, però són aquestes mateixes àrees urbanes les que catalitzen el compromís i la innovació necessària per trobar solucions.
El Setè Programa d'Acció de Medi Ambient de la UE titulat "Viure bé, dins dels límits del nostre planeta" sustenta i orienta el treball de crear un entorn sempre millor per als ciutadans europeus i proporciona la base per al desenvolupament de la política ambiental de la UE fins al 2020 . El setè Programa inclou l'objectiu específic "per millorar la sostenibilitat de les ciutats de la UE".
Es preveu que la UE promogui i ampliï les iniciatives existents que donen suport a la innovació i les millors pràctiques a les ciutats, el que permet un millor treball en xarxa i el foment dels líders per mostrar com estan progressant cap al desenvolupament urbà sostenible.
Llançat l'any 2008, el Premi Capital Verd Europea (EGCA) ha aconseguit renom. Després del seu èxit, moltes ciutats més petites també busquen el reconeixement de la UE pels seus esforços i el compromís en les àrees de sostenibilitat i medi ambient. En resposta, la Comissió Europea va posar en marxa la nova iniciativa "European Green Leaf 2015" (Full Verda Europea 2015).
El jurat està integrat per representants de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Comitè de les Regions, l'Agència Europea de Medi Ambient, ICLEI - Governs Locals per la Sostenibilitat, l'Oficina del Pacte dels Alcaldes i l'Oficina Europea de Medi Ambient.